Зареждане...

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Само на 19 септември от 20.00 ч.

в Античния театър  

Едно невероятно изживяване!

На живо: музика от Монтеверди до METAL

Солисти, хор, музиканти, танцьори и артисти от България, Италия, Кипър, Франция и Холандия.

Със специалното участие на група РЕНЕГАТ

3D мапинг и специални ефекти.

 

 

 

Орфей и Евридика - музикално - танцов спектакъл

 

                   От създателите на „Самодивска сватба“

 

Един спектакъл за всепобеждаващата Любов! Спектакъл, обединил в себе си всички познати ни днес изкуства! Спектакъл за силата на човешкия дух и победата над Съдбата!

Орфей е първият културен герой на Европа. Неговата личност е един от обединителните фактори и обща ценност с европейско значение.

Орфей е символ на мира и спокойствието от античната тракийска митология. Въпреки огромното културно многообразие на Балканите, всеки жител на този полуостров  е запленен от идеята за човека, който със силата на своето изкуство, карал дори свирепите горски зверове да легнат кротко в краката му. Той е символ и на вечната и завладяваща любов. Дори Боговете, нехаещи за човешкото страдание се преклонили пред любота му към Евридика и ги взели на Олимп...

По времето на Ренесанса, преди 420 години, Орфей вдъхновява бащата на операта Клаудио Монтеверди да напише „La favola d’ Orfeo”. Нашият спектакъл използва част от музикалния текст на това произведение, но пресъздава познатият мит за любовта на Орфей и Евридика по нетрадиционен и иновативен начин, като включва и малко познати древноегипетски и древногръцки музикални произведения, мотиви и музикални инструменти от българския фолклор, както и съвременна музика в „твърдите“ стилове – метал, хип-хоп (когато действието се пренася в подземното царство). Музикалната и сценичната интепретация на спекатакъла са оригинални, като произведението на Монтеверди е повод за избухването на огромна творческа енергия и вдъхновение и създаването на съвършено нов културен продукт, близък до съвременната сетивност и провокиращ въображението и чувствата на широк кръг зрителска аудитория. Спектакълът е музикално – танцов. В него се използват и специални визуални ефекти. Визията и танцът „превеждат“ на по- неизкушения зрител фабулата, заложена в текстовете на операта и химните на Орфей, които ще звучат в оригинал. За първи път в България се прилага подобен синкретичен подход към интерпретацията на това световно известно произведение. Eкипът е създал зрелищен, комуникативен и изискан спектакъл, представящ в най- добра светлина съвременната българска култура.

           Спектакълът, по идея на Румяна Бъчварова, е реализиран от постановъчен екип в който личат имената на някои от най- големите творци в съвременната българска и европейска музика и сценични изкуства, начело с обявения за музикант на годината диригент Йосиф Герджиков,  проф. д-р Александър Илиев - хореография и режисура. Музиката се изпълнява от оркестър, съставен от музиканти на БНР и Софийска филхармония, Стоян Павлов – тъпан, група Ренегат, хор „Кл. Монтеверди“. Солисти: Владимир Попов- Орфей (ДО Русе), Венера Мелеки – Евридика (Националните опери в Кипър и Атина) Олга Павлова– Вестителка (Национална опера София и ДМТ „Ст. Македонски“) Танцьорите са от класовете на проф. д-р А. Илиев в НАТФИЗ и ПУ.

            Замислен и реализиран като произведение на най- високо професионално ниво, с използването на атрактивен сценичен език, спектакълът ще  приобщи и публика, която традиционно не би посетила оперните зали. Като използваме за естествен декор интериора на Античния тетър в Пловдив ние ще свържем античното културно наследство със съвременното живо изкуство като създадем и неповторима и запомняща се атмосфера, която ще остави незабравими спомени у нашия зрител.