Зареждане...

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

На 1 декември от 19.00 часа на сцената на Национален музикален театър „Стефан Македонски“ предстои среща с жизнерадостната музика на Офенбах в неговата оперета  „Парижки живот“, чиято премиера се състоя в края на октомври 2016 година на сцената на Старозагорската опера. Спектакълът гостува с голям успех в редица градове на България. Режисьор на постановката е Румен Нейков, диригент Димитър Косев, хореография Алида Бонева, художник на декора Иван Токаджиев, автор на костюмите е Антония Попова. Участват Христо Сарафов, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов , Мария Иванова,  Елена Петрова, Нели Нечева, Любомир Петков, Емилия Иванова, Кунка Дачева, Кремена Райчева,Лиляна Ходжева , Теодор Петков, Нина Димитрова, Христо Иванов,  Никола Марулев, Игнат Желев,  Иван Колев, Маргарита Йовчева, Костадин Якшев, Петър Янкулов, Тенко Джелепов, Илко Каменов, хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора.

В „Парижки живот“ се развиват и две любовни сцени, едно погрешно задържане, но всичко завършва успешно и радостно с всеобщото ликуване, че нищо и никой не може да заглуши Изкуството- ако не е на сцената, то ще бъде по улиците, булевардите, навсякъде! Действието се развива преди

150 години, по време на Световното изложение в Париж през 1867 г.

Оперетата е поръчана да бъде написана в чест на това изложение и е създадена година по-рано – от известен вече Маестро Офенбах и прекрасни либретисти.

„Надявам се да увлечем зрителите в тази магия на Офенбах – всичко да е леко, да се лее като шампанско. Наистина изглежда сякаш лесно, но интерпретаторски не е . Убеден съм, че представлението ще е едно огромно удоволствие за публиката“ – споделя режисьорът проф.Румен Нейков.

Младият диригент Димитър Косев  казва за „Парижки живот“ – „Интересно е, че музиката на една френска оперета – от френски автор и с действие, развиващо се в Париж, е много тип Щраус и „Прилепът“. Това е приятно съчетание в един спектакъл, в който има красива музика и много красиви костюми. Зрителите ни ще бъдат не точно на оперета, а на един пищен концерт с френска музика, в който дузина обикновени хора тип „пролетарии“ ще се превъплътят в хора от високите етажи на обществото и политиката. И това е малко или много огледален образ на днешното време.

Офенбах със сигурност не го е знаел, че оперетата му ще звучи толкова реалистично е в 21 век. Така че освен да се забавляваме, ще се и замислим – кой какъв е в реалния свят и как може, променяйки се в друг, да излъже толкова много хора успешно.“