Зареждане...

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

 

Държавна опера-Стара Загора гостува с „Риголето“

във Велико Търново

Операта „Риголето” на Джузепе Верди е една романтична история за драматичните терзания на придворния шут Риголето, разкъсан между разгулния дворцов свят и бащините страхове. Докъде стигат противоречивите чувства на себеотрицание, любов и отмъщение?

На 15 май от 19.00 часа на сцената на МДТ „Константин Кисимов“ във Велико Търново Старозагорската опера ще предложи на гостите и жителите на старопрестолния град един нестандартен прочит на операта „Риголето” на Джузепе Верди. Германският режисьор Франк-Бернд Готшалк пренася действието от ХVІ век в 60-те години на миналия век, в стила на филмите на Федерико Фелини. Сценографията и костюмите са на холандските художници Карел Спанхак и  Маргит ван дер Бург.

В спектакъла на операта „Риголето“ от Джузепе Верди на 15 май, от 19.00 часа на сцената на МДТ „Константин Кисимов“ във Велико Търново зрителите ще имат възможността да се насладят на изкуството на великолепен солистичен състав. Баритонът Александър Крунев ще се превъплъти в своята любима и коронна роля на придворния шут Риголет. Деси Стефанова ще изпълни ролята на Джилда, Милко Михайлов ще бъде Херцога на Мантуа, а Петя Петрова и Пламен Кумпиков ще пресъздадат ролите на  Мадалена и на Спарафучиле. Участват солисти, мъжки хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев.

 

Оперите “Риголето”, “Трубадур” и “Травиата”, наричани още “трите големи”, са смятани за най-популярните и обичани от публиката оперни произведения.

 

Джузепе Верди създава операта “Риголето” по поръчка на венецианския Театър “Ла фениче” в творчески тандем с либретиста Франческо Мария Пиаве, върху чиито либрета композиторът е написал музиката на своите ранни творби  “Ернани, “Двамата фоскари”, “Атила”, “Корсарят” и “Стифелио”.  Драматургията на Виктор Юго е привличала Верди главно поради своите ярки романтични контрасти, бурни стълкновения на чувствата, напрегнато и динамично развитие на действието. От премиерата си през 1851 г., тази кипяща от романтични контрапункти и напрегнати моменти мелодрама, има невероятен успех. Триумфът на „Риголето” продължава и до днес – повече от век и половина, след като Верди създава операта по драмата на Виктор Юго "Кралят се забавлява". Композиторът смята сюжета на драмата на Виктор Юго за най-хубавия от всички, върху които е писал музика.

Предварителна продажба на билети:

Билетна каса МДТ „Константин Кисимов“-Велико Търново

Онлайн и в разпространителската мрежа на www.eventim.bg