Зареждане...

Дата на събитието

Детайли за събитието

Опити за сливането на хард-рок с класическа музика се правят  още от пионерите на рока – виртуозни музиканти, които без съмнение са се вдъхновявали също и от класическата опера и симфоничната музика.

Deep Purple изнасят концерт още през 1969 със симфоничен оркестър, а Queen посвещават цял албум на операта, наречен "А night at the Opera".

Парчетата на Led Zeppelin и Pink Floyd в нередки случай са малки рок симфонии. Често на концерти техните солисти изпълняват също и класически композиции на Бетовен и Шопен на електрическа китара.

За диригента на Пражкия Филхармоничен Оркестър, Фрийдман Рийле (Friedemann Riehle), няма съмнение за наличието на дълбока връзка между рока и класическата музика.

Той често се шегува, като казва, че ако Бетовен беше все още жив днес, той не би бил композитор, използващ само дванадесет тона в творбите си, а рок музикант.

През 2001 г. Рийле решава да реализира своята идея за спектакъл, който свързва двата жанра, и започва да работи за създаването на уникални аранжименти за симфоничен оркестър и рок бенд. Така се ражда Rock the Opera.

Вече са факт над 50  много успешни концерта в цяла Европа в емблематични места като Виенската Опера, Концертгебау (Concertgebouw) в Амстердам и Античният Амфитеатър в Атина, където Rock the Opera е  приемано за голямо събитие в кросоувър жанра. На сцената с Рийле много пъти са били Ян Гилън (Deep Purple) и Алана Майлс.

На 19.12.2018 шоуто гостува и в София пред българските ценители на класическата музика и феновете на рока.

Съвместно със солисти от Пражкия Филхармоничен Оркестър виртуозните музиканти ще съживят славните години на рок музиката.

Заедно те ще изпълнят класически рок хитове като "You Shook Me All Night Long" на AC/DC и "Smoke on the Water" на Deep Purple, "Stairway to heaven" на Led Zeppelin и "Who wants to live forever´ на  Queen,така, както никога преди това не сте ги чували.

Подарете си една специална вечер, а ние ще я направим изключителна!

... and keep it rolling!

 

Вокали

Явор Захариев(GravityCo),Красимира Иванова,Маркета Полицкова

 

Специалните гости на концерта се договарят в момента и ще бъдат обявени скоро!

*организаторът запазва правото си на промени в програмата и изпълнителите