Зареждане...

Дата на събитието

Детайли за събитието

Големият грузински бас Паата Бурчуладзе в ексклузивен концерт с най-доброто от своя репертоар!

В концерта със Софийската филхармония голямата звезда ще представи сцени от операта, донесла му световна слава - „Борис Годунов“ от Мусоргски.

Близък приятел и любим партньор на Лучано Павароти, Паата Бурчуладзе пее в най-престижните оперни театри в света – “Ла Скала”, “Метрополитън”, “Ковънт Гардън“, Виенската Щаатсопер, Парижката опера, оперните театри в Мюнхен, Хамбург, Вашингтон, Сан Франциско. За него Караянказва, че е „новият Шаляпин“. Сред многобройните награди, които е печелил са Първите награди на Международния конкурс “Чайковски”, както и конкурсите на името наЛучано Павароти и Мария Калас.

 

В богатия му репертоар се отличават ролите на Борис Годунов от едноименната опера на Мусоргски, Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини, Кончак от „Княз Игор“ на Бородин, Иван Ховански от „Хованщина“, Мефистофел от „Фауст“ на Гуно, както и главните партии в оперите на Верди „Луиза Милер“, “Симоне Боканегра“, „Атила“, „Ернани“, „Набуко“ и „Макбет“ .

Паата Бурчуладзе е камерзенгер на Щутгартската опера. Той е известен и със своята благотворителност. Певецът е носител на австрийския Кръст на честта за наука и изкуство и е посланик на добра воля на ООН и УНИЦЕФ.

От 2017 Паата Бурчуладзе е директор на Оперната дивизия в един от старите оперни театри в Русия – Михайловския театър в Москва.

 

Диригент на концерта е маестро Найден Тодоров – един от най-талантливите ни съвременни музиканти. Той се изявява с ярки интерпретации както на симфонични, така и на оперни творби.

Сътрудничи с артисти като Патриция Копачинская, Сара Чанг, Максим Венгеров, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Юрий Башмет, Светлин Русев, Людмил Ангелов, Милена Моллова и др. Получава множество награди от Словашкия музикален фонд, Ротари клуб - Виена, фондация Борджезе, наградата София за постановката на операта Фауст в Националната опера и балет, Златно петолиние за принос към развитието на българската музика, Златна книга съвместно с Държавна опера - Русе за принос в развитието на българската култура, наградата на фондация Джордж Уохтер - Швейцария и др.

 

Във втората част на концерта маестро Тодоров и Софийската филхармония ще представят  Симфония № 2 от Рахманинов.След премиерата ѝ през 1908 г. рецензент от  „Руски музикален вестник“ пише: „Новата симфония е, преди всичко, собствено, рахманиновско, свободно проникване във вътрешния мир на човека от тънък и проникновен художник, който мисли, чувства и преживява самостоятелно…Симфонията е силна както в своята цялост, така и с разкошното богатство на детайлите“.

Концертът е част от юбилейния 90-ти сезон на Софийската филхармония.

ПААТА БУРЧУЛАДЗЕ, бас
Диригент: НАЙДЕН ТОДОРОВ
С участието на НФХ „Св. Обретенов“ диригент: Славил Димитров
В програмата:

Сцени от операта "Борис Годунов"

С. Рахманинов -  Симфония № 2