Зареждане...

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Петър Дундаков, Пламен Джуров и Пол ван Брюхе с общ проект

Strings Attached” ще бъде представен на 26 октомври във Военния клуб в София

 

     На 26 октомври в Централния военен клуб в София, от 19:00 часа ще бъде представен проектът Strings Attached. Той представлява своеобразна музикална среща на трима творци, които интерпретират темата на събитието индивидуално и чрез произведенията, написани специално за случая. Проектът е подкрепен от Посолството на Кралство Нидерландия в България. Петър Дундаков е композитор на една от пиесите, които ще прозвучат. Другите двама автори, чиито творби публиката ще чуе, са Пламен Джуров и Пол ван Брюхе. Техните произведения ще звучат в изпълнение на камерния оркестър за класическа музика „Софийски солисти“, под диригентството на Пламен Джуров.

     Strings Attached свързва не просто музиката, но и България и Холандия, Париж, Амстердам и София в едно общо музикално европейско пространство, в което за съвременните артисти няма граници за изява. Трите пиеси, които ще прозвучат на 26 октомври, са свързани и със социалния контекст, в който са били създадени.

     В съвременния свят границите се размиват - благодарение на технологиите и информационния поток, случват се събития - които касаят всички и все повече трябва да ангажират умовете на всички, така тримата композитори създават своите произведения, преплитайки културния контекст, в който се реализират, с общочовешки идеи, надграждайки върху собствения си опит послания, родени от взаимодействието на творци, близки по дух и гледащи в една посока.

     Пиесата, написана от Петър Дундаков, се казва “Fluidum Red” / „Река чеРвено“. Заглавието на творбата на Пламен Джуров е „Метаморфози“. А холандското участие в „Strings Attached“ се нарича “Blood moon rising” / „Изгревът на кървавата луна“, на Пол ван Брюхе.

     Концертът във Военния клуб е началото за проекта, който тримата създатели имат намерение да представят и на други сцени в Европа.

     Солисти в предстоящите музикални премиери ще бъдат Йордан Димитров - цигулка, Димитър Тенчев - чело и Огнян Константинов - виола.

     Билети за „Strings Attached“ могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim в цялата страна, както и в OMV, THE MALL, Книжарници Ориндж, Офис 1, Билетен център на НДК, Технополис, Български пощи. Цените им са 10 и 15 лв.

Повече информация за пиесите и техните автори:

 

 

“Fluidum Red” / „Река чеРвено“ на Петър Дундаков е музикален разказ за кръговрата на живота, за преливането едно в друго , за връзката и флуидността на границите. Диалогът и сливането между индивидуално и общо е червената нишка, която Дундаков  следва при създаването на авторска музикална  форма.

“Blood moon rising” / „Изгревът на кървавата луна“ на Пол ван Брюхе  е инспириран от образа на “кървавата луна”.  Освен впечатляващ природен феномен, при който луната се оцветява в червено, в различните религии и култури „кървава луна“ е и символ на неизбежната гибел. Метафоричният смисъл на заглавието препраща към атентатите в Париж и Ница, чувството на заплаха и гибел, произтичащи от там. Те именно са и поводът за написването на това произведение от  Пол ван Брюхе.

„Метаморфози” на Пламен Джуров е музика за струнни инструменти под формата на Кончерто гроссо – старинна форма от времето на  Ренесанса, която съдържа противопоставяне и сътрудничество на едни музиканти с други.  Названието се определя от промяната на една /музикална/ идея до нейната противоположност. Казано по-просто – диалози без думи. Пиесата е написана за „Софийски солисти” и изявата на всеки един от тях е персонифицирана със средствата на музиката.

 

Петър Дундаков

Петър Дундаков е композитор. Роден е през 1970 г. През 2005 г. завършва композиция в  Ротердамската консерватория в Холандия. Понастоящем работи в областта на съвременната класическа и джаз музика. Участник е в международни проекти в Холандия, Литва, Испания и Австрия.  Негова музика е изпълнявана и записвана от оркестъра на Българското национално радио, Биг бенда на БНР, Камерен ансамбъл “Софийски солисти”, “Мистерия на българските гласове”, ансамбъл Studio Dan -Viena, Анатоли Кръстев и др. Автор е на музиката към редица филми, между които “Коридор 8”, “Баща”, “Любов и инженерство”,  “The good postman”. Автор е и на музиката към  редица театрални  и танцови спектакли.  Носител е на наградата “Маестро Димитър Вълчев” и на наградите за театрална музика Икар 2009 и  Икар 2014 година.

 

Пол ван Брюхе

Композиторът Пол ван Брюхе е едно от най-авторитетните имена в съвременната музика в Холандия. През 2001 г. е номиниран за най-добър композитор от холандското списание за филмова музика „Skore”, през 2004 г. получава наградата Condor de Plaza – Аржентина и наградата „Златен телец” за филмова музика. От 1997 до днес е професор по композиция и аранжимент в Codarts Rotterdam Conservatoire. Дава майсторски класове по филмова музика в Холандската филмова и телевизионна академия, в Dox Barcelona, в Documenta Madrid и в Датския филмов институт.

 

Пламен Джуров

Пламен Никифоров Джуров  е композитор, диригент  и общественик, професор по дирижиране в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София.

Завършил е Българската държавна консерватория с три специалности: пиано – при проф. Мара Балсамова, композиция – при проф. Марин Големинов и дирижиране – при проф. Константин Илиев. Дирижирал е чужди оркестри в РусияГерманияМексикоАлжирКуба и Република Македония. Диригент на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ от 1988 г. Заедно със „Солистите“ е издал над 20 компактдиска. Председател е на Фондациите „Международен конкурс за млади оперни певци Борис Христов“ и Международен фестивал „Софийски музикални седмици“.