Фестивал Алегра

Фестивал Алегра

Няма налични коментари.

Няма налични коментари от фенове за Фестивал Алегра. Бъди първи, напиши коментар и го сподели с останалите.

ИнформацияФестивал и академия Алегра е модерен международен форум, фокусиран върху професионалното израстване на млади музиканти, отглеждането и възпитаването на млада публика и предоставянето на културен продукт с висока художествена стойност, обусловен от класата и реномето на поканените артисти.

На откриващия фестивала концерт на 15 юли 2022 г. многоликият инструменталист Сергей Малов ще изпълни заедно с Фестивален оркестър Алегра един от най-откровено романтичните и страстни концерти за цигулка - Концерт №3 на Камий Сен-Санс. В програмата са още увертюра към приказната опера „Оберон“ от К. М. фон Вебер и пъстрата сюита „Пулчинела“ на Перголези/Стравински. Диригент е Никола̀ Паске.

Рециталът на родения в Лайпциг виолончелист Боби Костадинов и пианистката Виктория Василенко, плануван за 18 юли 2022 г. в камерна зала България, е с програма, популярна и стилна, включваща произведения от Франц Шуберт, Лудвиг ван Бетовен, Николо Паганини, Жером Дюкро, Григораш Динику/Яша Хайфец.

За ценителите на камерната музика на 19 юли 2022 г. на сцената на зала България Сергей Малов и Грегори Асс - цигулка, Нимрод Гуез, виола, Ласло Феньо, виолончело и Петър Найденов, контрабас ще изпълнят Струнен квартет №1 на Бедржих Сметана и Струнен квинтет №2 на Антонин Дворжак – фокус Чехия. Концертмайстори и оркестрови водачи от световна класа обединяват сили и вдъхновение в името на съвместното музициране.

В рамките на тазгодишното издание ще бъде представено новото достижение на фестивала - Международния младежки оркестър


The New Generation. След премиерата миналата година под ръководството на концертмайстора на Виенска филхармония Райнер Хонек, тази година на 20 юли 2022 г. оркестърът ще музицира под менторството на Грегори Асс, концертмайстора на Люцернския фестивален оркестър, лично поканен от Клаудио Абадо на този му пост. Заедно с брилянтния солист Людмил Ангелов музикантите ще предложат на публиката Концерт за пиано No 21, C Dur от Волфганг Амадеус Моцарт, както и Серенада за струнен оркестър от Пьотр Илич Чайковски – две, колкото известни, толкова и обичани пиеси. Този концерт олицетворява духа на Алегра, чрез който талантите на бъдещето получават уникалната възможност да музицират с някои от най-големите артисти на музикалното Днес.

Това ще може да съпреживее публиката и на 21 юли 2022 г., когато сцената ще срещне изключителния цигулар проф. Борис Гарлицки, победител на престижния конкурс Premio Paganini, Шаоминг Уанг – концертмайстор на Цюрихската Опера, доайенът на виоловата група на Берлинска филхармония Вилфрид Щреле, проф. Нимрод Гуез - Chamber Orchestra of Europe, челиста на Квартет „Йерусалим“ Кирил Злотников, вече добре познатия на публиката Атанас Кръстев с младите и многообещаващи звезди Лора Маркова и Полин ван дер Рест в изпълнението на два шедьовъра на ранния романтизъм - Струнен октет от Феликс Менделсон – Бартолди и Струнен квинтет C Dur от Франц Шуберт.

На 22 юли 2022 г. Фестивалният оркестър Алегра заедно с покоряващо виртуозния унгарец Ласло Феньо ще представят Вариации по тема „Рококо“, Op.33 на П. И. Чайковски под прецизната палка на Йоханес Шлефли. В програмата още - Увертюрата към операта „Силата на съдбата“ на Джузепе Верди и балетна сюита „Жар–птица“ на Игор Стравински.


ОТКРИВАНЕ

Ако се интересувате що е „мултиталант“ – заповядайте на откриването на концертната поредица на Allegra. Солистът Сергей Малов е музикант със сякаш безгранични хоризонти: свири на цигулка, виола, барокова цигулка и виолончело да спала, при това – с еднаква виртуозност, вещина и лекота. Репертоарът му се простира от ранния Барок до Йохан Себастиан Бах, от класически и романтични концерти за цигулка до световни премиери на новонаписани опуси. Зарадвайте се на суверенната му трактовка на един от най-откровено романтични и страстни концерти за цигулка – Трети на Сен-Санс. И не забравяйте, че това е само едно от многото лица на този артист! Ще бъдете отведени и в царството на Оберон и Титания с увертюрата към „Оберон“ на К. М. фон Вебер – един истински „сън в лятна нощ“. С малък, но искрящо цветен неаполитански карнавал ще завърши концерта: Стравински, маскиран като Перголези е церемониалмайсторът на това прелестно приключение в сюитата „Пулчинела“. А церемониалмайстор на цялата вечер, т. е. – капелмайстор е уругвайският маестро с германска школовка Никола̀ Паске, един от най-привлекателните оркестрови водачи на своята генерация


A DUE

Жаждата, с която младите и даровите музиканти се търсят и откриват за да правят заедно музика, афинитета на талант към таланта е винаги нещо особено. И чудесно. Познати и обичани произведения ще заблестят по нов начин в ръцете на младата, но със завидни име и кариера Виктория Василенко и Боби Костадинов (Германия/България), който е на първите стъпала на очакван и стремителен възход. (Едно от тези стъпала е победата му на миналия конкурс Allegra). Какъв шанс да сме свидетели на първия цъфтеж на таланта, на първите срещи на територията на високото изкуство!ПАРАЛЕЛИ

Камерната музика е пространството на интимното, съкровено изказване. Това пространство, макар и тясно, е широко отворено за тези, които копнеят за чистотата и майсторството в изкуството. Тези, които искат вглъбено да слушат и общуват без суета с големите майстори. А това се случва, когато камерна музика се прави от посветени майстори, тогава пълнотата на преживяването е несъмнена. В своя Квартет Бедржих Сметана споделя трагедията на сполетялата го глухота, а наследникът му Дворжак изповядва в струнния си Квинтет обичта към своята Бохемия („на моя народ“ гласи посвещението). Тъмно и светло/отчаяние и упование – такава е рамката на този концерт, изнесен от артисти, за които камерната музика е и кауза, и удоволствие... което, вярваме ще се предаде и на публиката.МАЖОР/ИТЕ

Eдин концерт „в бяло“ или битката на До-Мажорите! В тази сияеща, ослепителна тоналност са и двете, включени в програмата пиеси. Ала как различно я чуват Моцарт (любимият на Чайковски композитор) и самият Чайковски. Как? Това ще чуете и решите вие, идвайки на концерта, като се вслушате, диференцирате, насладите... Белотата – с всичките и багри - е и цветът на New Generation, цветът на новото, още неизписаното и непохабено, цветът на чистотата. Под този цвят знаменитият концертмайстор на знаменити оркестри Григорий Асс ще вдъхнови и поведе един неслучаен млад оркестър – дете на ALLEGRA. (А името Людмил Ангелов гарантира само за себе си).
СЪЗВЕЗДИЯ

Когато звездите се смиряват и служат– това е камерна музика; камерното музициране ражда нови съзвездия, то кон-стелира. Свръх-гиганти подават ръка на свръхнови, те правят съвместно Музика. Камерното общуване прави звездите двойни, тук обаче няма звезди-джуджета. Музиканти на бъдещето свирят заедно с личности, които са щастливото настояще на нашето изкуство. Струнният октет на едва 16-годишния Менделсон е идеалното място за такова общуване – „с младежкия си устрем, блясък и съвършенство той е едно от музикалните чудеса на 19-ти век“. Тук е и съвършения шедьовър на трагически зрелия 31-годишен Шуберт, Квинтетът с две чели, завършен 3 години след Менделсоновия опус. И двете творби могат рядко да се преживеят наживо у нас. Още повече – родени на сцената от диалога на изключителни и посветени музиканти.

ЖАР ПТИЦА

Камбанно ликуване ще противостои на силата на съдбата – Верди vs. Стравински. И една ажурна стилизация като рококо-интермецо. „Жар-птица“ е приказна пиеса на младия Стравински, вълшебна партитура, където тембрите са и цветове и аромати, и докосвания, а оркестърът гори сякаш перо от опашката на птицата. Окрилени са и тези поетични и свръхвиртуозни Вариации на Чайковски, особено трепетни в ръцете на виртуоз като унгареца Ласло Феньо; на тежки криле полита и известната увертюра на Верди. Един концерт с концепция, един увенчаващ концерт, поверен на познатия вече на публиката суверенен учител и диригент като Маестро Йоханес Шлефли.