I’mpro - фестивал на импровизационния театър

I’mpro - фестивал на импровизационния театър

Няма налични коментари.

Няма налични коментари от фенове за I’mpro - фестивал на импровизационния театър. Бъди първи, напиши коментар и го сподели с останалите.

Информация

I’mpro -фестивал на импровизационния театър с първо издание в София

Между 9 до 14 юни РЦСИ Топлоцентрала и Бар Синтезис ще обединят 6 импро групи в мащабна програма с много събития

Културната сцена в София посреща първия по рода си фестивал на импровизационния театър - I’mpro. Зад мащабния проект стои творческият екип на сдружение “Мултикулт”, който обединява 6 импро групи от цялата страна в разнообразна програма с множество събития, които ще се проведат в периода 9-14 юни. Домакини на първото издание на фестивала ще бъдат Топлоцентрала и Бар Синтезис. I’mpro е първият фестивал от такъв мащаб у нас. Организаторите са мотивирани да насочат вниманието на хората към импровизационната театрална форма и фестивалът да спомогне за развитието на този театрален жанр, който заслужава получи по-голям отзвук и възможност, както и да намери и утвърди своята публика.

Импровизационният театър гледа по друг начин на конвенционалната връзка между актьорите и публиката, като използва западния модел на шоу пърформанс и кафе-театър, като така дава свобода на импровизацията. Подобни събития намират своята аудитория в алтернативни места, различни от театралните салони, които позволяват публиката да бъде сред актьорите и да участва пряко в самото шоу. Зрителят става съавтор на интерактивно представление, в което темите, идеите и сюжетите определя той самият.

Нуждата от популяризиране на различни театрални форми на българската сцена и търсенето на разнообразие в културния живот у нас, провокира създаването на няколко формации, които започнаха да се обучават и да практикуват импровизационен театър. Успехът на тези групи се дължи на откровеното присъствие на актьорите, които боравят с актуални теми от ежедневието, използват умело похвата на самоиронията и отразяват належащи проблеми от съвременния свят. “Празната” сцена и липсата на декор и реквизит допринасят за удоволствието на това публиката да гледа нещо, което се случва пред нея, на момента, и което не е предварително режисирано или репетирано. Творческият екип на сдружение “Мултикулт” е също неизменна част от обучителния процес на импровизационния театър и членовете му са преминали през обучителни програми за усъвършенстване на различни техники.

Първото издание на I’mpro Fest се подготвя с пълна програма, включваща музикални събития, уъркшопи и много импровизирани, но запомнящи се пърформанси.

Медийни партньори

7arts, ArtVibe, Dir.bg, Impressio, Lovetheater, MikaMagazine, Licata.

Партньори:

Бар Синтезис, РЦСИ Топлоцентрала

www.impro.multicult.org