Кубански казашки хор  - Билети

Кубански казашки хор

Кубански казашки хор

Няма налични коментари.

Няма налични коментари от фенове за Кубански казашки хор. Бъди първи, напиши коментар и го сподели с останалите.

Информация

ЕГЕНДАРНИЯТ КУБАНСКИ КАЗАШКИ ХОР С ТУРНЕ В БЪЛГАРИЯ


 


Представя най-доброто за 200 години в пет града


 


 


          Най-старият музикално-танцов ансамбъл на Русия - световноизвестният Кубански казашки хор ще направи първото си турне в България през идната година. От 18 до 22 юни легендарните казаци ще пеят в пет български града: 18 юни - зала 1 на НДК, 19 юни - Велико Търново, 20 юни - Варна, 21 юни - Бургас, 22 юни - Пловдив.


          Кубанският казашки хор е основан в град Екатеринодар - днешен Краснодар, преди 207 години. В определен смисъл Кубанският казашки хор е истински  исторически паметник. Ансамбълът пази, развива и  пренася през вековете богатите певчески и танцови традиции на Кубанския край. В неговия репертоар се съхраняват над 4000 произведения от различни епохи. Изпълняват се най-популярните казашки руски и украински песни и танци. Те са отражение на вековната история  на една велика патриотична общност - казаците. Повечето от текстовете са за себеотрицанието и жертвоготовността на казака в името на отечеството, за връзката на война с верния му кон, за любовта към родината. Но музиката на ансамбъла е събрала и запечатала и  трагичните събития от времето на Гражданската война, когато казачеството е подложено на гонения, както и на репресиите от 30-те години на миналото столетие, на съветската естетика в изкуството. Изпълненията на хора са грандиозни, емоционални и въодушевяващи.


           В състава на ансамбъла са над 100 души - певци, певици, танцьори и музиканти. Художествен ръководител и главен диригент на хора е народният артист на Русия, Украина, републиките Абхазия, Адигея и Карачево-Черкесия - проф. Виктор Захарченко.


          За концертите пред българската публика ще дойде пълният състав от певци, музиканти  и танцьори и всички солисти. Избрана е програма "Най-доброто за 200 години". Сред песните са любимите "Любо братцы, любо", "Ты прости меня, родная", "Когда мы были на войне", "Распрегайте, хлопцы, коней" и други емблематични казашки песни.


          Хорът е основан на 14 октомври 1811 г. под името Черноморски военен певчески хор, благодарение на усилията на протойерей   Кирил Россинский и регент Григорий Гречинский. И до сега ансамбълът прави почетни участия в празнични  тържествени литургии и това е особена чест за всеки християнски храм. След 50 годишно съществуване - през 1861 г.,  съставът е преименуван на Кубански военен певчески хор, като освен участия в църковни богослужения, започва да изпълнява и светски концерти.


          С идването на съветския режим започват проблемите на хора. През 1921 г. той е разпуснат, за да бъде съживен отново през 1936 г. от  Григорий Концевич и Яков Тараненко. Година по-късно Концевич е арестуван и разстрелян от властите. Въпреки това хорът се разраства и през 1939 г. в състава му се включва и танцова група. През 1961 г. по инициатива на тогавашния партиен лидер - Никита Хрушчов, ансамбълът отново е разформиран. Повторното възраждане на Кубанския казашки хор става през 1968 г. под ръководството на Сергей Чернобай.


          През 1974 г. ръководител на ансамбъла става Виктор Захарченко и днес, 40 години по-късно, той продължава да изпълнява тази длъжност. Под негово ръководство на сцената се внасят повече автентични фолклорни елементи. Самият той взима дейно участие в изучаването на казашката култура и събирането на народни песни и стихове.          В този период хорът получава и най-големите си признания и почетното звание „Академичен“. А, по случай 200 годишния юбилей на името на Кубанския казашки хор е наименуван астероидът 243204 като Кубанхория.


          Пълното название на хора е Государственный академический орденов Дружбы народов и святого благоверного великого князя Димитрия Донского I степени Кубанский казачий хор.


            Българската публика ще има възможността да се наслади на изпълненията на великолепните казашки атамани и кубански красавици, благодарение на продуцентска агенция "БГ Саунд Стейдж". Билетите ще бъдат пуснати в билетните каси на залите, в мрежата на Ивентим и на www.eventim.bg.