100 Gypsy Violins - Билети

100 Gypsy Violins - Билети ©

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Продуцентска компания АРТ БГ представя:

СИМФОНИЧЕН  ОРКЕСТЪР НА БУДАПЕЩА
 100 GYPSY VIOLINS

София, 13 май, 2011
зала 1 на НДК, 20 ч

Чуйте  100 GYPSY VIOLINS тук

В годината на унгарското председателство на Европейския съюз – 2011,  у нас ще гостува най-големият цигански оркестър в света – симфоничният оркестър на Будапеща „100 Gypsy Violins“. Събитието ще се състои на 13 май в зала 1 на НДК от 20 ч  по покана на АРТ БГ с любезното съдействие на Посолството на Република Унгария у нас.

Билетите за събитието са вече в продажба и могат да бъдат намерени на касата на НДК и в мрежата на Eventim на цени от 30 до 60, както и ВИП места от 80 до 100 лв.

Оркестърът „100 Gypsy Violins“ не само е най-голямата циганска музикална формация изобщо – той е и най-големият симфоничен оркестър, идвал някога у нас. Като добавим и факта, че музикантите постигат удивителен синхрон в изпълнението на класически произведения по памет, без да използват партитури, невероятното преживяване за публиката е абсолютно гарантирано.


Оркестърът е основан е през 1985 г. на погребението на прочутия унгарски цигулар Шандор Ярока. Множеството унгарски цигански музиканти, които са дошли, започват да свирят след траурната церемония, за да го изпратят за последно и изумяват хората с уникално звучене. В този импровизиран момент се ражда будапещенският симфоничен оркестър “100 Gypsy Violins ”.

Оттогава насетне оркестърът се радва на редица успехи в множество световноизвестни концертни зали и фестивали: Австрия, Белгия, Чехия, Хърватско, Дамия, Естония, Финландия, Фраянция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Япония, Люксембург, Монако, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Сърбия, Словения, Словакия, Швеция, Швейцария, Турция.

Ласло Берки, диригент на Държавния унгарски ансамбъл, ръководи орекстъра „100 Gypsy Violins “ до трагичната си кончина през декември 2007. Със своята изключително харизматична личност той оставя забележителен отпечатък върху развитието на оркестъра и успява да привлече най-добрите унгарски музиканти в неговите редици.

В момента президент и артистичен директор е Шандор Буфо Риго, който е и ръководител на оркестъра. Оркестърът се състои от 60 цигулки, 9 виоли, 6 чела,10 двойни баса, 9 кларинета и др. Репертоарът на оркестъра включва както унгарска и международна циганска музика.от Виторио Монти и Григорис Диницу, така и класически композиции от Йоханес Брамс, Джордж Бизе, Арам Хачатурян, Пабло де Сарасате, Йохан Щраус.

Всяка поява на оркестъра предизвиква несравним ефект върху публиката: блестящ в цветни, традиционни костюми, оркестърът поразява със своята земна, натурална енергия. Светкавичните имровизации в ритъм, цвят и стил могат да бъдат моментално почувствани - инстиктивното усещане за унисон и богати хармонии са вродени умения на музикантите от оркестъра „100 Gypsy Violins“. Всичко това показва от колко дълбоко извира тяхната музикалност – човек остава с впечатлението, че пред него свирят 100-тима  Паганини.

Те предават на публиката енергията на един народ, който е избрал музиката за универсален език. Инстинктивен като циганска вечеринка, традиционен като виенски концерт, в черен смокинги или национални костюми, Будапещенският цигански симфоничен оркестър предлага също толкова атракция за окото, колкото и за слуха.

Без всякакви колебания може да се каже, че това е най-вълнуващият симфоничен оркестър на нашето време.