59. МФ Мартенски музикални дни-Русе '19  - Билети

BG Martenski200 - Билети ©

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

59. МФ „МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ“ РУСЕ 2019


Само месец остава до откриването на 59. МФ „Мартенски музикални дни“ в Русе. Повече от половин столетие една от най-старите и реномирани фестивални сцени в България превръща Русе в музикална столица на страната, в територия на духа и сетивата.


Фестивалът се открива на 15 март с концерт на оркестъра домакин – Русенската  филхармония, под диригентството на Йордан Камджалов, а финалът е на 31 март с Фестивалния оркестър под диригентството на Маестро Емил Табаков и с участието на големия български цигулар Светлин Русев.


Предстоят 2 седмици, заредени с творческата енергия на десетки елитни български и световноизвестни артисти и състави, над 40 събития и над 650 участници от 3 континента, серия от необикновени фестивални дебюти, нови имена, огромно разнообразие от ярки оркестрови и ансамблови програми с вълнуващи и предизвикателни сценични партньорства, майсторски класове и изложби – истински музикален пик, който ще привлече в Русе стотици почитатели на класическата музика от България и чужбина.


 


Сред особено атрактивните имена на фестивалната сцена в Русе са топ артисти и ансамбли, по-голямата част от които гостуват за първи път в България -  Елена Башкирова, Михаел Баренбойм, както и силно нашумелите днес по световните сцени инструментални ансамбли „Модиляни“, „Шуман“ и „Вандерер“. Към звездните имена на изпълнители, гостуващи за първи път в България, бихме прибавили и такива признати майстори на европейския барок като гамбистът Родни Прада, Зефира Вълова, Явор Генов и Марчин Святкевич.


 


Фестивалната публика в Русе ще има привилегията да чуе за първи и редица млади и особено надарени артисти, носители на престижни международни награди като блестящия литовски пианист Лукас Генюшас и невероятния  испански виолончелист Пабло Ферандес – и двамата носители на награди от XV Международен конкурс „Чайковски“ в Москва. Към забележителната фестивална компания на младите европейски медалисти ще присъединим и прекрасния френски пианист Тео Фушенре, спечелил само преди няколко месеца първата награда от Международния конкурс за пианисти в Женева.


 


Листата на фестивалните гости допълват и такива реномирани артисти и състави като италианския ансамбъл „La Rossignol”, струнен квартет „Шуман“, феноменалната японска акордеонистка Мие Мики и двама легендарни френски инструменталисти – виолистът Жерар Косе и кларинетистът Паскал Морагес, в една забележителна ансамблова програма с Елена Башкирова.


 


И тази година фестивалът ще предостави сцена за големите имена в българското изпълнителско изкуство, сред които Минчо Минчев, Евгени Божанов, Красимир Щерев, Георги Василев, Драгомир Йосифов, Мариета Петкова, Нона Кръстникова и Мария Русева, Николай Минчев, редица елитни български оркестри и ансамбли, сред които Софийска филхармония, КА „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров, ансамбъл „Музика Нова“, струнният квартет „Фрош“, Русенската филхармония, хор „Проф. В. Арнаудов“ и др.


 


С огромен интерес се очакват и двата концера на Русенския фестивален оркестър под диригентството на Маестро Емил Табаков (28 и 31 март), с участието на  любими български артисти като Светлин Русев и Клавирното дуо Генова – Димитров.


 


Партньори на Община Русе в реализацията на този амбициозен проект са Министерството на културата, Италианският културен институт, Френският институт България и Гьоте институт – Германия.


 


Генерален спонсор: Обединена българска банка АД.