60 ГОДИНИ ДЕТСКИ ХОР НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО  - Билети

BG BNRHOR - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

60 ГОДИНИ ДЕТСКИ ХОР

НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО

Един вечно млад състав стана на 60 години. В първия пролетен ден преди шест десетилетия избраните от маестро Христо Недялков певци за Детския хор на Българското национално радио се събират за първата си репетиция. Тогава още никой не знае какво славно бъдеще очаква „славеите“, както сега ги наричат, които пеят и прославят страната ни и уверено „излитат“ към световните сцени.

Детският хор на Българското национално радио е създаден през 1960 година. Основател на хора, художествен ръководител и негов главен диригент до 2013 г. е известният хоров специалист академик Христо Недялков. От 2013 г. до днес начело на хора е дългогодишният диригент, асистент и ученик на Маестро Недялков – Венеция Караманова, която съхранява и успешно продължава да развива наследената традиция.

Концертната дейност на Детския радиохор се разпростира на четири континента. Малките български певци изнасят над 2000 концерта в най-прочутите концертни зали на Ню Йорк, Вашингтон, Пекин, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Мексико, Токио, Хонолулу, Кайро и много други градове на близо тридесет и две страни. Само в Япония хорът е изнесъл повече от 500 концерта в над 150 града по време на своите концертни турнета там!

Детският хор на Българското национално радио е лауреат, носител на абсолютни, специални, първи награди, златни медали и дипломи за най-високи художествени постижения от много национални и международни хорови конкурси и фестивали, а през 2002 и 2020 година Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз го удостоява с титлата “Посланик на европейската култура”.

Детският радиохор ще посрещне своя юбилей на 30 юни 2021 г. в зала 1 на НДК от 19.00 часа. под диригентството на Венеция Караманова , клавирен съпровод Светлана Ананиевска и виртуозите от Камерен ансамбъл „ Софийски солисти“ с диригент маестро Пламен Джуров и актрисата и певица Антоанета Добрева- Нети.

 

В мултимедийния спектакъл ще звучи музика от различни епохи и жанрове – произведения, знакови за репертоара на Детския радиохор през различните десетилетия от създаването му. В първата част на концерта ще бъдат изпълнени пиеси белязали първите пет десетилетия на състава, пиеси които и до днес Детският радиохор има в репертоара си и изпълнява. Такива са емблематичната песен „Майски балони“ от маестро Недялков, три произведения специално написани за състава - виртуозните „Пицикати“ на Александър Танев, мелодичните „Песен“ и „Игра“ из „Пролетна симфониета“ на Ал. Йосифов и авторската обработка на „Притури се планината“ от Юлиан Слабаков и класическите пиеси, комплимент за всеки елитен хоров състав – „От как се е мила моя майно льо“ в обработката на Тодор Попов, вечната „Дилмано, Дилберо“ в оригиналната обработка на Красимир Кюркчийски и лиричната „Лека нощ“ от Парашкев Хаджиев.

Във втората част на концерта ще звучат песни, вписали се в репертоара на Детския радиохор през последното десетилетие, като традиционната японската „Соран буши“, дирижирана от младия член в екипа на Детския радиохор диригентът Михаела Котева. Творческото сътрудничество с камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент проф. Пламен Джуров продължава през цялото десетилетие, затова заедно с тях Детският радиохор ще изпълни „Скерцо“ от Евгений Клюев, „Бохемска рапсодия“ на Фреди Меркюри в аранжимент на Веселин Караатанасов и „Либертанго“ от Астор Пиацола в аранжимент на проф. Емил Янев. В последната песен ще прозвучи и маримбата на Деметра Григорова.

Музикален подарък за публиката ще е песента„Луната спи“ на Добрин Векилов – Дони със солист бившата хористка Антоанета Добрева – Нети в един аранжимент на проф. Атанас Атанасов, специално създаден за юбилея на Детския радиохор. Поздрав към вярната публика на състава ще е новата за Детския радиохор пиеса „Cantus Interatus“ на Карл Дженкинс от цикъла „Adiemus“ – „Песни от светилището“. На рояла ще музицира и най-младият член на екипа на хора Сиана Атанасова.

 

Юбилейният концерт на Детския хор на БНР е под патронажа на президента на Република България господин Румен Радев .

Всички закупени през 2020 г. билети трябва да се презаверят в Билетния център на НДК.