Зареждане...

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

IV. концерт от цикъла „Годишните времена“

КОНЦЕРТ, ПОСВЕТЕН НА
90-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО
НА ПРОФ. ДОБРИ ПАЛИЕВ – изпълнител, композитор, педагог

Народен хор „Мистерията на българските гласове” с диригент Дора Христова,  

Василена Серафимова – маримба,

Христо Йоцов – комплект барабани,

Перкусионен ансамбъл от НМУ „Л. Пипков“, диригент на оркестъра Любомир Денев- син

В програмата: Добри ПАЛИЕВ, Стоян ЯНКУЛОВ, Ценко МИНКИН, Георги АРНАУДОВ, Румен БОЯДЖИЕВ-СИН, Христо ЙОЦОВ

Проф. д-р ДОБРИ ПАЛИЕВ

Основател на българската школа по ударни инструменти

 

Добри е роден в семейството на Мария Себастиан фон Милде, наследничка на стара чешка благородническа фамилия, и Добри Палиев, буден и образован българин от град Елена - завършил Военната академия в София, а по-късно търговия и финанси в Германия. Добри е кръстен на своя баща. Той се ражда, докато семейството живее в Перник. Появява се драматично на бял свят при едно знаменателно събитие, сякаш „с гръм и трясък“ - по време на земетресението, разтърсило града на 20 април 1928.

Започва да свири на акордеон, но през Втората световна война семейството се премества в Шумен, където учителят по музика го занимава с тромпет. Създава групата „Джазът на амбициозните“, която се ползва с голяма популярност, но един ден барабанистът отсъства и на Добри се налага да го замести – отначало временно, а после завинаги. В Академията учи при Иван Загорски /Манто/- тимпанист на Оперния оркестър. Още като студент Добри Палиев става солист-водач в Симфоничния оркестър на Българското радио. Паралелно с Радиото работи 8 години и в Музикалния театър. Обикаля световните сцени с трио „Тинко Станчев“, в което свири на ксилофон. Той е първия изпълнител на ксилофон и вибрафон в България.

Проф. Палиев посвещава 45 години на НМА„Проф. П. Владигеров“ и НМУ „Л. Пипков“. Създава нови инструменти - бухай, валдтойфел, вятърна машина, настроени дървени и метални клепала, звънци и чанове и др.

През 1976 Добри Палиев основава перкусионния ансамбъл „Полиритмия“, на който е и художествен ръководител и който добива световна известност.