Аида - Билети

АИДА - Опера

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието


Премиера „АИДА“

Опера от Джузепе Верди

Диригент - Якопо Сипари Ди Пескасероли

Постановка, сценография и костюми - Франко Дзефирелли (Великият режисьор щеше да навърши 100 години на 12 февруари 2023 г.) Възстановка – Стефано Треспиди

В ролите на 14.07: АИДА – Йоана Железчева РАДАМЕС – Валерий Георгиев АМНЕРИС – Михаела Берова АМОНАСРО – Свилен Николов РАМФИС – Евгений Станимиров ЦАР НА ЕГИПЕТ – Гео Чобанов ВЕСТИТЕЛ – Артьом Арутюнов ЖРИЦА – Галина Великова

В ролите на 15.07: АИДА Красимира Стоянова РАДАМЕС – Милен Божков АМНЕРИС – Ивана Хоксха АМОНАСРО – Красен Карагьозов РАМФИС – Деян Вачков ЦАР НА ЕГИПЕТ – Гео Чобанов ВЕСТИТЕЛ – Артьом Арутюнов ЖРИЦА – Галина Великова

Франко Дзефирелли е най-великият режисьор на опери, филми и филмирани опери, актьор, режисьор, продуцент, сценарист. Той е носител на 2 награди БАФТА, 2 награди "Еми", 5 пъти на наградата „Давид ди Донатело“. Дзефирели два пъти е номиниран за "Оскар".

Пищните му постановки на опери на Верди, Пучини, Бизе и Моцарт са сред най-добрите, а филмираните „Отело“, „Травиата“ и „Палячи“ задават златния стандарт за творби от този вид. Филмите му по Шекспир – „Ромео и Жулиета“ и „Укротяване на опърничавата“ спечелват „Оскар“, а неговият „Иисус от Назарет“ се смята за най-хубавия библейски филм.

Поставя опери в Ла Скала, Ковънт Гардън, Метрополитан, Виенската и Римската опери. Работи със звезди като Гена Димитрова, Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Мария Калас и др.

Дзефирели режисира „Аида“ през 2001 г. в театъра в Бусето. Това е динамична и вълнуваща постановка, с акцент върху драмата.

“Аида” – най-зрелищният шедьовър на Верди, печели любовта на публиката с монументалните картини, претворяващи водещите за цялото творчество на композитора теми за борбата за независимост, стремежа към свобода, жертвоготовността и силата на любовта. Изразителната мелодичност и психологизъм на ариите на Аида и тържественото великолепие на маршовете в хоровите партии запечатват музиката на Верди в сърцата на поколения почитатели на оперното изкуство. Варненската история на постановките на Аида е свързана с Летния театър - през 1957 г. именно тази опера е първият спектакъл, който го освещава и с който след войните се възстановява първият български фестивал, вече под името Международен музикален фестивал „Варненско лято“.

Сюжетът разказва за силните чувства, които споделят етиопската принцеса, поробена в Египет – Аида, и египетския военачалник Радамес. Двете враждуващи страни са на прага на война, а на фронта освен копия, са кръстосани съдбите на двама влюбени. Жаждата за власт на египетския фараон и ревността на дъщеря му Амнерис към Радамес, чертаят тежка съдба за младия воин. Но любовта между него и Аида е толкова силна, че преминава всички граници, дори тази между живота и смъртта.

На 14 и 15 юли следва лятната оперна кулминация с култовата „Аида“ на Франко Дзефирели, по повод 100 години от рождението на знаковия оперен режисьор и сценограф, както и 210 години от рождението на Верди. Двете представления дирижира маестро Якопо Сипари ди Пескасероли, първата вечер с Йоана Железчева, Валерий Георгиев, Свилен Николов и Деян Вачков в главните роли, а изненадата на втората вечер е световната прима Красимира Стоянова, която ще триумфира в една от коронните си роли – Аида. В ролята на Амнерис ще посрещнем албанската оперна певица Ивана Ожа.

«Щастлива съм, че след няколкогодишни преговори успяхме, благодарение на маестро Сипари и в колаборация с Националния театър за опера и балет на Албания и Националната опера на Косово, да закупим правата за представяне на „Аида“ на Дзефирели, възстановка на режисьора Стефано Треспити, най-напред с 2 спектакъла във Варна, а след това и в Тирана и Прищина.»

Даниела Димова – Директор на ТМПЦ - Варна