Александър Улман и Денис Ръсел Дейвис  - Билети

BG SF2810 - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

28 октомври 2021, четвъртък, 19 ч. зала България

Четвъртият концерт за пиано на Лудвиг ван Бетовен ще звучи на 28 октомври от 19 ч. в изпълнение на младата пианистична звезда Александър Улман под диригентството на легендарния Денис Ръсел Дейвес.

Софийската филхармония ще представи и Увертюрата „Крал Стефан“ от Бтовен, както и Симфония №3 от Рахманинов.

Младият британски пианист Александър Улман изправи на крака публиката в зала „България“ при първия си гастрол у нас през миналата година. Той впечатлява публиката и критиците по целия свят с дълбочината и финеса на интерпретациите си, с техническото майсторство и кристалното фразиране. „Той подхожда към партитурата с огромна яснота и визия, и я оживява, сякаш композиторът гледа през рамото му”. – отбелязва „Huffington Post” (2014). За първи път Улман попада в полезрението на меломаните през 2011 г., когато печели Международния конкурс за пиано „Ференц Лист” в Будапеща. Лауреат е на още изпълнителски състезания като Конкурса за млади солисти в Тънбридж Уелс – Великобритания (2012), Лани–сюр–Марн – Франция (2013), „Изидор Баич” в Нови Сад – Сърбия (2014).

Гастролира с успех в Европа, Канада, Корея, САЩ, Мексико. Работил е с оркестри като Кралската филхармония в Лондон, Нидерландския радиооркестър, Норвежки радиооркестър, Санкт Петербургска филхармония, Корейски симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Ню Джърси, Симфоничния оркестър на Будапеща и др. Свирил е в зала „Уигмор” и „Кралица Елизабет Хол” (Лондон), „Концертгебау” (Амстердам), „Геванхаус” (Лайпциг), Кимъл център (Филаделфия), Кенеди център (Вашингтон), Сеулския арт център, Шанхайски център за ориенталски изкуства и NCPA в Пекин и др.

Пианистът участва в известни музикални фестивали, в международни клавирни серии в Нотингам и Оксфорд, програмите на BBC – Radio 3, France Musique и MDR Klassik. През пролетта на 2019 г. излиза първият му албум за Rubicon със клавирни транскрипции – сюити из велики руски балети: „Лешникотрошачката“ от Чайковски, „Пепеляшка“ от Прокофиев, „Петрушка” и „Жар птица” от Стравински.

Името на Денис Ръсел Дейвис предизвиква възторг в почитателите на класиката по целия свят. Считан за един от най-иновативните и приключенски диригенти - визионери в света на класическата музика, Дейвис успешно предизвика и вдъхновява публиката от двете страни на Атлантическия океан, както и в Япония.

Известен е с вълнуващи, добре структурирани концерти и с близките си работни отношения с такива композитори като Лучано Берио, Уилям Болкъм, Джон Кейдж, Филип Глас, Аарон Копланд, Арво Парт, и мн. др.

След първите назначения като музикален директор на камерния оркестър "Сейнт Пол" и главен диригент на Американския композиторски оркестър, който той ръководи в продължение на 25 години, Дейвис се мести в Европа като генерален музикален директор на Щатсгапер Щутгарт, след това Опера Бон и етовен оркестър- Бон. След това той ръководи Виенския радиосимфоничен оркестър, Щутгартския камерен оркестър и Оркестъра на Базел.

През 2013 г., по време на дългия и успешен мандат в Линц като главен диригент на Landestheater Linz и Bruckner Orchester Linz, Дейвис открива новия музикален театър на Linzer, дирижирайки световната премиера на операта на Филип Глас „Изгубените“ и „Кавалерът на розата“ на Щраус.

Като гост-диригент в САЩ, той се изявява с оркестрите в Чикаго, Филаделфия, Сан Франциско, Бостън, Ню Йорк и Кливланд. В Европа той е работил редовно с оркестрите на Концертгебау, Гевантхаус, Берлинска филхармония, оркестъра на Ла Скала, Санктпетербургската филхармония, Хамбургската и Мюнхенската филхармония.

Дирижирал е оперни премиери на фестивалите в Байройт и Залцбург, Метрополитън опера, Националната опера в Париж, Лиричната опера в Чикаго и Театър Реал в Мадрид - общо над 140 нови продукции от много от най-важните театрални режисьори в света.

Богата дискография на Денис Ръсел Дейвис включва пълни записи на симфониите на Антон Брукнер и Филип Глас (Bruckner Orchester Linz), Йозеф Хайдн (Stuttgarter Kammerorchester) и Артур Онегер (Sinfonieorchester Basel).

Роден в Толедо, Охайо, Дейвис учи пиано и дирижиране в Джулиард в Ню Йорк. От 1997-2012 г. е професор по оркестрово дирижиране в University Mozarteum Залцбург; от септември 2020 г. е гост-професор в Академията за музикално и сценично изкуство Janáček в Бърно.

От 2009 г. Денис Ръсел Дейвис е член на Американската академия за изкуства и науки и е награден с немския „Федерален орден за заслуги“, австрийския Почетен знак за наука и изкуство, както и със званието „ Командир на изкуството и литературата“, присъдено му от френското правителство.


В програмата:

Л.ван Бетовен – Увертюра „Крал Стефан“, оп. 117

Л.ван Бетовен – Концерт за пиано и оркестър No 4 в сол мажор, оп. 58

С. Рахманинов – Симфония No 3 в ла минор, оп. 44


диригет: Денис Ръсел Дейвис / Dennis Russel Davies

солист: Александър Улман / Alexander Ullman , пиано