Зареждане...

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Американски балет за България 2014
„TOM GOLD DANCE“
със специалното участие на примите на Софийска опера и балет.

Сдружение „Cultural Bridges“, в партньорство с фондация „Америка за България“ и Софийска опера и балет, представя на 20, 21 и 22 юни Американски балет за България 2014. Цикълът е озаглавен „TOM GOLD DANCE“, а всеки от спектаклите съдържа пет балета: „Apollo”, „Gershwin Preludes“, „Concertino”, „Junk Duet” и „La Plage”.
След три изключително силни сезона на Американски балет за България, които представиха творчеството на: феноменалния хореограф на XX в. – Джордж Баланчин; няколкократния носител на „Тони“ и „Оскар“, с кариера на Бродуей – Джером Робинс; и Уилям Форсайт – хореографът, чиято визия разшири и преврърна класическия балет в модерно изкуство, четвъртото издание на проекта поставя в селекцията си още едно знаково име в американската и световна хореография: Том Голд (http://www.tomgolddance.com).
Том Голд е международно известен танцьор и хореограф – солист на Ню Йорк Сити балет в последните 21 години, изпълнител на главни роли в хореографии на Баланчин, Джером Робинс и Уилям Форсайт. През 1999 г. основава своя собствена танцова компания, „Tom Gold Dance“, със забележителни турнета във Франция, Италия, Испания, Бермудските острови, Израел и САЩ.
Заедно с Том Голд, в София ще пристигнат звездните танцьори от неговата компания, сред които Мария Коуроски – солист и прима балерина на Ню Йорк Сити балет, Савана Лоуъри – солист на Ню Йорк Сити балет и Стивън Хана – премиер-солист на Ню Йорк Сити балет, известен още с участието си в спектакъла „Били Елиът“ на Бродуей.
---
„Apollo“ е по музика на Игор Стравински и хореография на Джордж Баланчин, пресъздава мита за Аполон и трите музи, и е вълнуващо сътрудничество между Tom Gold Dance и примите от Софийска опера и балет.
 „Gershwin Preludes“ е по музика на Джордж Гершуин и хореография на Том Голд и ще пренесе публиката в златното време на джаза с изразните средства на класическия балет. За вълшебството, което американските и българските артисти заедно ще създадат на сцената, ще допринесат и двама български музиканти (на цигулка и пиано).
„Concertino” е по музика на Игор Стравински и хореграфия на Джером Робинс – представлява съвременен балет, ползващ неокласически изразни средства.
„Junk Duet” е по музика на Доналд Кнаак и хореография на Туайла Тарп – съвременен балет в специфичната за Тарп стилистика – смес от класически балет и свободни движения. Заглавието е вдъхновено от клавирното произведение „Junk Music” на Кнаак.
„La Plage” е по музика на Джон Зорн и хореография на Том Голд – произведение в стил неокласика, примесена с хореографския прочит на Голд на музиката на Зорн.