ARA MALIKIAN - СОФИЯ  - Билети

BGN ara200x200 - Билети ©

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

ФЕНОМЕНАЛНИЯТ АРА МАЛИКЯН ОТНОВО У НАС


 


Когато цигулката се смее и плаче, а публиката е омагьосана  


 


Виртуозният цигулар Ара Маликян се завръща за втори концерт в София. Ще го гледаме тази есен на 1 ноември в зала 1 на НДК. Миналата година през февруари той  напълни до последното място зала 1 на НДК и зрителите останаха като омагьосани след срещата си с неговото изкуство. Тогава, прочутият испански цигулар с арменска кръв, разказа за първи път невероятната история на своята цигулка. Неговият музикален разказ плени публиката. Ара и десетте музиканти на сцената с него приеха дългите и нестихващи  аплаузи като ясен сигнал и обещаха да се върнат отново.


 За годината, изминала след  първия софийски концерт Ара Маликян предприе огромно световно турне. Той не спира да пътува и да печели фенове с яркия си и екстраординарен талант, със спиращите дъха емоционални изпълнения и прекрасния си контакт с публиката. Маликян продължава да разказва историята за цигулката, родена в Модена и пропътувала до Ливан, за да попадна в неговите момчешки ръце. Разказът му е  музикално пътешествие през времето, и през пространството. Той свири и кара цигулката ту да плаче, ту да се смее, увлекателно преминавайки през всички възможни музикални  жанрове, през различни стилове и мелодии - класически и собствени произведения. Но винаги на езика на емоциите и с майсторството на виртуозния изпълнител.


Ара Маликян е роден през 1968 г. в Бейрут, Ливан.  Баща му е арменец и цигулар любител, от когото малкият Ара се учи да свири главно в духа на ливанските музикални традиции. На 12 години той вече има солидна подготовка, а на 15  е най-младият студент в музикалното училище в Хановер, където е специално поканен да учи със стипендия от германското правителство. Реалността, в която попада в Германия надминава очакванията му – неговите усилия да просперира в академичната музикална среда му носят бърз успех. По-късно продължава обучението си в музикалното училище в Лондон, като в същото време получава уроци от преподаватели като Франко Гули, Руджеро Ричи, Иври Гитлис и членовете на  Alban Berg квартет.


След живота си в Лондон Ара избира за свой постоянен адрес Испания, където вече близо 20 години намира повече топлина и слънце, които истински  импонират на темпераментния му характер. Популярността му носи нови успехи и гениалният изпълнител е канен не само да концертира, но и да записва за саундтраци от филми на Педро Алмодовар, работи и за култовата испанска група "Чамбао".


Майсторството на виртуоза  не оставя  равнодушен нито един зрител по света. Чрез музиката си Ара Маликян изявява  богатата си душевност. Той изпълнява  всички големи класически произведения за цигулка, като уменията и артистичността  му се проявяват не само в по-различната тяхна трактовка, но и носят много по-голям емоционален заряд. Той свири главозамайващо добре не само класиката, но и музиката на други култури - на Близкия изток (арабска и еврейска), на Централна Европа (цигански и Klezmer), на Аржентина (танго) и Испания (фламенко).


Музикалният гений е продал 100 хиляди копия от концерта си на "Четирите годишни времена" на Вивалди. Високо ценени от публиката му са изпълненията на сонатите на Шуман. Сред по-нестандартните му изяви, с които влиза в противоречие с установените норми в света на класическата музика, е концертът му с фламенко китариста Хосе Луис Монтен. Ара Маликян е носител на високи призове  в множество конкурси, сред които са първи награди като  "Феликс Менделсон" в  Берлин, Германия  и "Пабло Сарасате",  "Николо Паганини" (Генуа, Италия),  "Родолфо Lipizer" (Гориция, Италия) и много други.


Концертът му в София с неговата група е организиран от продуцентска компания „БГ Саунд Стейдж.