Банско джаз фестивал  - Билети

Банско джаз фестивал - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

С призива „Всички в джаза!“ от 6 до 13 август в Банско ще се проведе най-престижния джаз форум в България – международния Банско джаз фестивал.  Това издание покрива широки музикални територии с гости от Бразилия, САЩ, Португалия, Унгария, Австрия, Германия, Нидерландия, Гърция, Израел и Украйна, както и цвета на българския джаз, включително и няколко специално създадени за Банско проекти и/или колаборации.

Откриването е поверено на една изключителна българска музикална феерия, която събира на сцената биг-бенда на Ангел Заберски и Милица Гладнишка. Интересна е колаборацията между един от най-изтъкнатите родни джаз пианисти в лицето на Любо Денев и арменската певица с впечатляващ контраалтов глас  Арпи Алто и (специално за джаза фестивала в Банско) съвместния проект на трито на изключителния пианист Живко Петров JP3 и китариста Христо Вичев, който от години живее и работи в САЩ.

Безспорното голямо име е барабанистът Били Кобъм – роден в Панама, но на 3 години се мести със семейството си в САЩ и се превръща в легенда. През 70-те свири с Майлс Дейвис, а после в ръководения от Джон Маклафлин Mahavishnu orchestra. Работил е с най-големите в джаза, но не само – от Джордж Бенсън и Стенли Кларк до Джеймс Браун, Роберта Флек. Питър Гейбриъл и Куинси Джоунс. Знаково име в света на джаза, със собствено училище за барабанисти, носещо неговото име.

Един от пианистите, с които е работил Били Кобъм – Джордж Кейбъл също идва от Ню Йорк със своя квартет.

Две вечери ще ни отведат в Бразилия – с Игор Уилкокс с неговия квартет и с една от кралиците на боса-нова-та Розалия де Соуза.

Голям магнит за публиката безспорно ще бъде Салвадор Собрал, който донесе на Португалия победата на Евровизия през 2017 с нежната джазова „Amar Pelos Dois”.  Всеки от трите му албума, започвайки от Excuse me и продължавайки историята с Lisboa, Paris, създават една самобитна красива музикална картина, достойна за всеки джаз фестивал.

Не можем да пропуснем една от водещите израелски джаз дами – Дафна Леви в проект с български музиканти; квартетът Soulcrane от Германия начело с тромпетиста Матиас Швенгер; австрийския „джаз експорт“ Marina&The Kats със своя прочит в света на нео-суинга и непрестанните си гостувания на всички водещи европейски фестивали; от Италия – изисканата Ада Монтеланико (която е председател на италианската Джаз асоциация), и тя със своя квартет. Ще има вечер, посветена на джаза в Турция, представен от Едиз Хафизоолу с неговия проект „Наздраве“.