Зареждане...

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Великденски концерт
ВЕРДИ – „РЕКВИЕМ“

Найден Тодоровдиригент
Мария Цветкова, сопран
Марио Маланини, тенор
Веселина Кацарова, мецосопран
Сирил Ровери, бас
С участието на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов”
Славил Димитровдиригент

През 1872 г., година преди Верди да започне сериозно да работи по Реквиема, съпругата му Джузепина Стрепони пише на един от приятелите си: „Той е убеден, че талантът му идва от Бога, но в същото време той се подиграва... Той е бижу сред честни мъже; той разбира и чувства всеки деликатен и възвишен смисъл. И въпреки това този невъзможен пират си позволява да бъде, няма да кажа атеист, но със сигурност много малко  вярващ и това с такава упоритост и спокойствие, които карат човек да го зашлеви. Изтощавам се докато му говоря за чудесата на небесата, земята, морето и т.н.  Направо загубвам дъх! Той се смее в лицето ми и ме смразява по средата на ораторските ми изяви и моя божествен ентусиазъм, като казва: „Ти си напълно луда!"

 

Когато Стрепони пише това идеята за написването на Реквием вече е намерила почва в съзнанието на Верди. През 1868 г. той оплаква смъртта на  Джоакино Росини и предлага всички известни композитори да създадат Реквием в памет на гения, като всеки от тях напише една част. Идеята се проваля, но Верди вече е написал „Либера ме“.

 

Алберто Мадзукато приветства Верди в писмо: „Ти си написал най-великите, най-красивите и най-невероятно поетичните страници!". Верди отговаря: „Такава е амбицията на композитора... Думите ви предизвикват желанието един ден да напиша цялата меса ... Но останете спокойни: това е изкушение, което ще мине, както и много други. Не обичам безполезни неща. Има толкова много, много, много меси за мъртвите. Няма смисъл да добавяме още една. "

 

Когато Алесандро Мандзони умира на 22 май 1873 г., Джузепе Верди е дълбоко разтърсен от смъртта на поета, когото е ценял изключително много. Той не отива на погребението, предпочитайки да остане далеч от всенародната скръб от загубата на Мандзони. Композиторът отива при кмета на Милано и му предлага да напише Реквием в памет на водача на италианското обединение. Кметът се съгласява и Реквиемът е изпълнен на първата годишнина от смъртта на Мандзони в църква, която позволява да се ръкопляска - “Сан Марко“.

Въпреки че следва формата на меса, Верди никога не е смятъл Реквиемът да бъде църковна музика. Тя е своеобразен мемориал на един от героите на Италия – Алесандро Мандзони.