Зареждане...

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Оперната дива, която живее в Швейцария и пее в най-престижните театри и зали по света, ще изнесе голям концерт с баритона Сирил Ровери и Симфоничния оркестър на Българското национално радио на 5 декември в Двореца на културата и спорта във Варна.

 

За варненските ценители на оперната музика тази година обещава зашеметяващ финал с пищен концерт на една от най-адмирираните в света български оперни звезди – възхитителната Веселина Кацарова.

 

Тя е мецосопраното с дискография, ненадмината в света на операта от нашето време – в репертоара й са композитори от Монтеверди до Вагнер. Живее в Швейцария, пее в най-големите оперни театри и в най-престижните концертни зали по света като Виенската опера, Лондонската "Ковънт Гардън", Миланската "Ла Скала", "Метрополитен опера" в Ню Йорк. Работи със звездните диригенти Колин Дейвис, Рикардо Мути, Зубин Мета, Даниел Баренбойм,  партнира си с най-големите имена на съвременната оперна сцена. Нейните партньорства с култовия тенор Йонас Кауфман са адмирирани горещо от публиката. Разноликите й превъплъщения в оперни партии от различни стилове и епохи й спечелват уважението на световната музикална критика. Носител е най-високите почетни титли за оперен изпълнител в Германия и Австрия, давани за изключителен принос към културата – тя е "Kamerzingerin" на Виенската и на Баварската опера. Същевременно Веселина Кацарова продължава да бъде посланник на българската музика по света, има и издаден албум с песни на Красимир Кюркчийски.

 

Веселина Кацарова е родена в Стара Загора, където завършва Музикално училище с пиано, а след това учи оперно пеене в Държавната музикална академия в София. Съдбата й се преобръща през 1989 г., когато влиза в състава на Цюрихската опера. Тласък на кариерата й дава съдбоносната среща с диригента икона на ХХ век Херберт фон Караян, за съжаление неговата смърт прекъсва съвместните им проекти. През 1991 г. Кацарова дебютира на прочутия Залцбургски музикален фестивал, става сензацията на мащабното събитие, а по-късно и негов редовен гост. След две години в ансамбъла на Виенската Щатсопер, през 1993 г. тя стартира шеметна международна кариера като гастролираща певица, шествайки по великите оперни сцени на света. През годините в Цюрихската опера, която се превръща в неин дом, Кацарова изгражда своя удивително многообразен репертоар, простиращ се от Монтеверди, Хендел и Моцарт през белкантовите композитори Росини, Доницети и Белини до Берлиоз, Масне, Бизе, Сен-Санс, Верди и Вагнер. Призната е за една от най-добрите изпълнителки на Моцарт и Росини  в света. Кацарова е изпълнявала над 50 главни роли извън България и често познавачите я определят като „Мецосопрано №1” в света.

 

Във Варна световната оперна прима ще излезе на сцената в партньорство с блестящия баритон от Франция Сирил Ровери и с един от най-уважаваните български оркестри - Симфоничния оркестър на Българското национално радио под палката на френския диригент Филип Бриде.

 

Варненската публика ще има привилегията да се потопи в атмосферата на голямата опера с програмата от арии и дуети от опери на Хендел, Моцарт, Доницети, Верди, Бизе, Масне, Сен-Санс, Маскани.