Бенджамин Апъл и Клаус Петер Флор  - Билети

BG Ben300 - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

11 ноември 2021, четвъртък, 19ч. , зала България

Един от легендарните немски диригенти Клаус Петер Флор застава пред националния оркестър на 11 ноември, за да представи два шедьовъра на класическото изкуство: Симфония №49 "Страстта" от Йозеф Хайдн и песенния цикъл „Песни за мъртвите деца“ от Густав Малер. Солист на вечерта е младият, но вече изключително успешен баритон Бенджамин Апл.

КЛАУС ПЕТЕР ФЛОР започва професионалния си път с обучение по цигулка, впоследствие и по кларинет във Ваймар, Лайпциг и Цвикау, след което следва дирижиране при Ролф Ройтер, Рафаел Кубелик и Курт Зандерлинг. Като студент печели първа награда на Международния конкурс за диригенти „Гжегож Фителберг“ в Катовице (1979). Оттогава изявите му на диригентския пулт го утвърждават като разпознаваема фигура с индивидуални и впечатляващи интерпретации. Известен е като познавач на австро-германския романтичен репертоар – Брукнер, Малер, Р. Щраус, Брамс, Шуман, Менделсон, Брух, и с траен интерес към славянския репертоар – записва Дворжак, Й. Сук, Шостакович.

Започва диригентската си кариера в германския град Зул (1981-1984), продължава като главен диригент на Берлинския симфоничен оркестър (Konzerthausorchester, 1984-1991) и на Тонхале – Цюрих (1991-1994). Гост-диригент е на Симфоничните оркестри в Далас, Западна Австрия, „Верди“ в Милано, Филхармоничния оркестър в Лондон, Малайзийската филхармония. Паралелно сътрудничи на големите немски оркестри – като Лайпцигския Гевандхаус и Щатскапеле – Дрезден. През 1988 дебютира с Берлинската филхармония.

В периода 2008-2014 е музикален директор на Малайзийската филхармония. След изявите си като главен гост-диригент на Миланския симфоничен оркестър „Джузепе Верди“ (2003-2008) за сезон 2017/2018 той е назначен за диригент по централно-европейския репертоар. За сезон 2018/2019 Флор е обявен за гост-диригент на холандския Het Gelders Orkest.

През последните сезони осъществява изключително успешни концерти с Лондонския симфоничен оркестър (Симфония № 3 на Брукнер), оркестър „Санта Чечилия“ в Рим с моцартова програма, Оркестъра за изпълнителски изкуства в Хього, Япония.

Флор е известен и в оперния жанр на сцените в Тулуза (с „Пророкът“ на Майербер, „Валкюра“ на Вагнер и „В долината“ на Ойген д’Албер). Поставя оперите „Фауст“ на Гуно, „Тристан и Изолда“ на Вагнер, „Мадам Бътерфлай“ на Пучини, „Вълшебната флейта“ на Моцарт, „Хензел и Гретел“ на Хъмпердинг, в които сътрудничи с известни оперни режисьори. Постановката „Зигфрид“ на Вагнер, режисирана от Дейвид Маквикар, е реализирана в Националната опера в Страсбург, „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт – в Брюксел и на гастрол в Токио, „Вълшебната флейта“ на Моцарт – за Гранд Опера в Хюстън, „Еврианта“ на Вебер – за Холандската опера с участието на Кралския Концертгебау оркестър, „Бохеми“ на Пучини – за операта в Далас. Дирижира и редица други заглавия с Държавната и Немската опера в Берлин, с Мюнхенската, Дрезденската, Хамбургската и Кьолнската опера.

В обширната му дискография е включена серия от записи на Менделсон с Бамбергския симфоничен оркестър, наскоро преиздадени от Sony / BMG. От дългогодишното му сътрудничество с Миланския симфоничен оркестър „Джузепе Верди“ се ражда интегралът на Малеровите симфонии в концертни записи за Idagio. Записва „Азраел симфония“ на Йозеф Сук (2009) и Симфониите №№ 7 и 8 на Дворжак (2012) с Малайзийската филхармония за фирмата BIS.

Поставян в авангарда на новото поколение песенни изпълнители, БЕНДЖАМИН АПЛ се изявява активно на световните сцени, включително в залите Барбикан – Лондон, Концертгебау – Амстердам, Концертхаус – Виена, Филармониите в Париж, Кьолн и Хамбург. През 2016 получава наградата за млад артист от сп. „Грамофон“ за концертните му рецитали и оперни образи по мнението на публиката и критиката. Той е сред избраните „Артисти от новото поколение“ на BBC (2014-2016), „Изгряващ артист“ на Уигмор Хол и „Изгряваща звезда“ на ECHO (2015-2016). През 2016 е избран артист за звукозапис на SONY Classical.

Апл започва музикалното си развитие като хорист в прочутия Хор на врабчетата на Регенсбургската катедрала (Regensburger Domspatzen), продължава обучението си във Висшето училище за музика и театър в Мюнхен и завършва Школата за музика и драма „Гилдхол“ в Лондон, където днес преподава изпълнение на немски песенен репертоар. Има шанса да пее под ръководството на един от най-големите изпълнители на песни от съвременността – Дитрих Фишер-Дискау.

Сценичните му образи включват Граф Алмавива от „Сватбата на Фигаро“ в Лондон, Еней от „Дидона и Еней“ на фестивалите в Олдбърг и Брайтън, Шонар от „Бохеми“ с Мюнхенския радиооркестър, Барон Тузенбах в „Три сестри“ на П. Йотвьош за Немската щатсопера и мн.др., като работи с диригентите сър Роджър Норингтън, Жорди Савал, Улф Ширмер.

В концертните си изпълнения сътрудничи с Академия за старинна музика в Берлин, Щатскапеле Дрезден, Бахов Колегиум в Щутгарт, Немската камерна филхармония в Бремен, Симфоничните оркестри на Виена, Кьолн, Сиатъл, BBC-Лондон. Дебютира на BBC Proms през септември 2015 в „Немски реквием“ на Брамс, в „Кармина Бурана“ на Орф с оркестъра на BBC. Репертоарът му включва още Магнификат, Матеус и Йоханес пасион на Бах, „Месия“ на Хендел, „Сътворението“ на Хайдн, Военен реквием на Бритън.

Известен е с рециталите си на фестивалните сцени в Единбург, Шлезвиг-Холщайн, Равиния, Рейнгау, Барселона, Лийдс, Оксфорд, Антверпен, както и на най-големите концертни сцени. През сезон 2017/2018 осъществява турне в Индия и Хонг Конг с Дрезденската Щатскапеле под палката на Кристиан Тилеман, излъчен по националната телевизия. През сезон 2018/2019 дебютира с рецитали в Съединените щати – в Ню Йорк, Портланд, Ню Орлиънс, Кливланд и Вашингтон. Осъществява концерти със Симфоничния оркестър на NHK под диригентството на Пааво Ярви (в Япония), както и продължава изявите си в Кьолн, Цюрих, Барселона, Уигмор Хол – Лондон и на редица фестивални сцени. В чест на 100-годишнината от края на Първата световна война участва многократно във Военния реквием на Бритън.

Дискографията му включва дуети на Шуман, песни на Шуберт, песни от Григ, Рубинщайн, Менделсон. Първият му солов албум с немски и английски песни е записан за Sony Classical.

Отличен е с престижната награда „Дитрих Фишер-Дискау“ (за най-добър певец на песни) на Académie du Disque Lyrique (2017/2018).

В програма:

Й. Хайдн – Симфония No 49 , „Страстта” във фа минор

Г. Малер – „Песни за мъртвите деца”, песенен цикъл за глас и оркестър по стихове на Фр. Рюкерт


диригент: Клаус Петер Флор / Claus Peter Flor, диригент

солист: Бенджамин Апъл / Benjamin Appl, баритон