Зареждане...

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Концертен цикъл СОЛИСТИ-ИНТЕРПРЕТАТОРИ

 

ВИЕНСКА КЛАСИКА

с КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ

 

Диригент: Йоханес Мейсл (Австрия)

Солист: Мартин Зайранов (цигулка)

 

ПРОГРАМА

 

Йозеф ХАЙДН                „La passione“, Симфония No. 49, Hob I/49

Adagio

Allegro di molto

Menuet e Trio

Presto

Волфганг Амадеус МОЦАРТ – Концерт за цигулка и оркестър No. 4, КV 218

Allegro

Andante cantabile 

Rondeau: Andante grazioso

Франц ШУБЕРТ –                         Струнен квартет Смъртта и момичето оркестрация на Густав Малер

Allegro

Andante con moto

Scherzo: Allegro molto

Presto

 

 

ЙОХАН МЕЙСЛ JOHANNES MEISSL е професор по камерна музика и ръководител на катедра „Йозеф Хайдн“ за  музика, камерна музика и съвременна музика. Президент е на Сената на Виенския университет за музикални и сценични изкуства - mdw. Художествен ръководител е на ISA (Международна лятна академия на mdw). Провежда майсторски класове в редица известни училища и летни академи като CNSM Paris, Guildhall School и Royal College London, Tokyo Geidai, Yale University и Casals Festival Prades. В момента е и гост-професор в Шанхайската консерватория. Роден е в Австрия, учи в консерватория „Антон Брюкнер“ в Линц (цигулка и композиция) и във Виенската музикална академия. Завършва с отличие и специална награда. През 1982 се присъединява към „Артис квартет“. Като член на този ансамбъл той се възползва от възможността за по-нататъшни изследвания с Quartet LaSalle в САЩ. След няколко награди на международни конкурси квартетът редовно е канен в най-големите световни музикални центрове и фестивали от Ню Йорк до Токио. Носител е на многобройни награди за повече от 35 записа (като Grand Prix du Disque, Diapason d'Or, Deutscher Schallplattenpreis Echo и др.). Реализира 29-ти сезон с камерни концерти с Артис квартет в Gesellschaft и Musikfreunde във Виена, който доказва международната позиция на квартета. Meissl се изявява и в рецитали като солист, както и в множество фестивали за камерна музика. Д-р Мейсъл е съавтори на множество международни проекти в областта на камерната музика и споделя с Hatto Beyerle функцията на художествен ръководител на ECMA (Европейска академия за камерна музика). Има успехи и като диригент като редовно работи с оркестри в Япония, Румъния, Литва, Австрия и Финландия. Йоханес Мейсл свири на цигулка Андреа Гаринери (1690) от колекцията на Австрийската национална банка.

 

МАРТИН ГЕОРГИЕВ ЗАЙРАНОВ e студент в класа по цигулка на проф. д-р Марио Хосен в НБУ в София и ученик в НУИ „Добри Христов“ във Варна.             Започва да свири на 6 години, на 10 дебютира като солист на Варненска филхармония, а на 12 вече е студент в класа на проф. Хосен. От 2012 е редовен участник и стипендиянт в Лятната международна музикална академия Орфеус във Виена, Австрия, където взима активно участие в концертната програма и работи с именити професори по цигулка от цял свят.

Канен е редовно като солист в програмата на Фортисимо фамилия и концертите на Фортисимо фестМузика под звездите, в градовете Бургас, Варна, София и Пловдив, заедно с Варненска филхармония и Софийския фестивален симфоничен оркестър с диригент Максим Ешкенази. Лауреат е на български и международни конкурси: Международен конкурс за цигулари Жанет Невиьо,Франция, Млади виртуози в София, Jeunesse musicale в Букурещ, Румъния, Международен конкурс за цигулари Варна (2015), Светослав Обретенов Провадия, Проф. Недялка Симеонова в Хасково. Финалист е на EUROASIA – 2013 в Токио, Япония и XXI Международен конкурс Андреа Постакини във Фермо, Италия (2014). Участва в VIII Международен конкурс за цигулари Фриц Крайслер във Виена, Австрия (2014). На 11 Международен конкурс Млади виртуози (2015) печели II награда и специалната награда на Кантус Фирмус за най-ярко представил се български участник. Лауреат на Първи национални награди Проф. Панчо Владигеров (2015) за изявени в музикалното изкуство студенти и ученици. Гранд При на международния фестивал Ндежди, Таланти, Майстори (2016) в Добрич. Носител на специална награда – майсторска цигулка Джовани Паоло Маджини, копие на инструмента на Анри Марто от престижния международен конкурс Henri Marteau, Германия (2017). На първия международен конкурс Vitam Inspirare (2013) печели цигулка на японския лютиер Риц Ивата, копие на Гуарнери дел Джезу. Участва активно в майсторските класове на: проф. Михаел Фришеншлагер (Австрия), проф. Жерар Пуле (Франция), проф. Такаши Шимицу (Япония), проф. Жулиде Ялчън (Турция), проф. Ерик Грюнберг (Англия), проф. Габриел Кроитору (Румъния) ) и др. Солист е на Академичен оркестър Камерата Орфика НБУ на Нов български университет, Софийски фестивален оркестър, Camerata Orphica Vienna, Камерен ансамбъл Софийски солисти, Оркестъра на Класик ФМ радио, филхармониите в София, Варна, Пловдив, Шумен, Плевен, Враца, Русе, Разград, Представителния гвардейски духов оркестър, Представителния духов оркестър на военноморските сили и др. Работи с диригентите Шломо Минц, Франсоа Декамп, Мартин Пантелеев, Пламен Джуров, Максим Ешкенази, Деян Чобанов, Дарио Мачелари и др. Мартин Зайранов е носител на награда „Варна“ (2013), на фондация Отворено общество (2014), голямата награда на фондация Камбарев (2015) и на Ротари клуб.

 

Един от основните участници в концертния цикъл „Солисти-интерпретатори“ е Академичният оркестър на Нов български университет Камерата ОРФИКА НБУ – съставен от брилянтни млади музиканти, част от тях бивши и сегашни възпитаници на университета. Артистичната мисия на оркестъра е да работи и реализира идеята за създаване на мащабно културно сътрудничество на музиканти от балканските държави с централна Европа – Виена, Австрия. Нашата епоха изисква от композиторите и изпълнителите различен подход към изкуството. С концертите си КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ е посланик на Балканите по света. Досега диригенти и солисти на оркестъра са били емблематични имена на българската и световна класическата музика като Милена Моллова, Найден Тодоров, Амори Клозел, Жерар Пуле, Алексис Хаузер, Доминик Виленкур, Жан Ферандис, Кристоф Хагел, Борислав Иванов, Валери Вачев, Гюнтер Пихлер, Хансйорг Шеленбергер, Филип Бернолд, Донг-Сук Канг, Жерар Козе, Волфганг Клос, Такаши Шимицу. Оркестърът е имал турнета в Австрия, Полша, Япония, Финландия и България.

 

Департамент Музика на Нов български университет е модерна образователна институция в областта на музикалното и танцово изкуство, който се утвърди като структура с иновативни методи на работа, със силен преподавателски екип, с чудесна материална база, даваща възможност на младите музиканти в България да се обучават по съвременен световен стандарт без да напускат пределите на родината си. Освен обучение сред средно образование в бакалавърска програма „Музика“, департаментът предлага магистърските програми – „Класическа музика“, „Поп и джаз музика“, „Музикално изпълнителство (на английски език)“, „Танцово изкуство“, „Тонрежисура“, „Дирижиране и композиция“, „Музикознание“, а на докторско ниво – програма „Музикознание и музикално изкуство“ с възможност за научно изследване в областта на теоретичното музикознание или в изпълнителския профил. Всяка година департаментът организира серия от майсторски класове за виртуозно майсторство на водещи професори от Европа.