Зареждане...

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

                      „Българската следа в музиката на Дон Елис“

                                      Биг Бенд на БНР

                               с диригент Антони Дончев

                      солист Томас Ганш /тромпет/ – Австрия

 

На 05 май 2016 от 19:00 часа, в Първо студио на Българското национално радио ще се проведе дългоочакваният концерт със заглавие  „Българската следа в музиката на Дон Елис“. Ще чуете невероятните музиканти от Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев с гост-солист изключителният австрийски тромпетист Томас Ганш.

В програмата са включени едни от най-емблематичните произведения на един от най-великите музиканти на всички времена - американския композитор Дон Елис. Новатор и джаз експериментатор, който завинаги свързва името си с българската традиционна музика и прокарва първите стъпки в популяризирането на джазирания български фолклор на свтовната джаз сцена. Неговата дългогдишна работа с Милчо Левиев, който става част от прочутия Дон Елис Орчестра му носи множество награди сред които и Грами за темата на „Френска Връзка“/ “The French Connection”/.

Биг Бендът на БНР ще има удоволствието да свири с Томас Ганш – виртуозен австрийски тромпетист, който е известен с работата си като солист на Дон Елис Трибют Орчестра/Don Ellis Tribute Orchestra feat. Thomas Gansch/.

 

На 05 май, за първи път българската публика ще има възможност да чуе една музикална програма, изцяло съставена от произведения на Дон Елис, с наелектризиращо и магическо зучен, изпълнена от оригинални български джазмени – едва ли има по-подходящ начин да бъде поднесена тази  невероятна музика.

 

Томас Ганш е известен австрийски тромпетист, роден на 31 декември 1975 г. Израства в град Мелк, Австрия в семейство на музиканти. Баща му Йохан Ганш е известен австрийски композитор, а брат му Ханс Ганш, е соло тромпетист във Виенската филхармония от 1982 до 1996 г. ,а  днес е преподавател по тромпет в „Моцартеум“ – Залцбург.

Томас Ганш започва своето музикално образование на 15 годишна възраст в музикалното училище на Виена, където живее и до днес. На 19 години става съосновател на известния брас септет „Мнозил Брас“ /Mnozil Brass/, където и до днес свири като първи тромпет. През 1999 е поканен да влезе в състава на „Виена Арт Орчестра“ /Vienna Art Orchestra/ – един уникален Биг Бенд, известен из цяла Европа.  По-късно той основава своят мини биг бенд, наречен със шеговитото име „Ганш енд Роузес“ /"Gansch & Roses"/.

Томас Ганш свири на един необикновен инструмент – поръчков тромпет, изработен по негов собствен дизайн, който бива наречен „Ганш тромпет“/ "Gansch Horn" /. Инструментът прилича на стандартен B♭ джаз тромпет с вентил система, но притежава специфична форма и е специално изработен от австрийската фирма за производство  на поръчкови духови инструменти Шагерл /Schagerl/.

Започнал своята музикантска кариера само на 17 годишна възраст, в началото той се отдава на „Мнозил Брас“ септет, като това не му пречи да свири и в състава на Виенската държавна опера. Неговата любов към джаза, обаче надделява и се оказва водеща сила, а като резултат Ганш се превръща в една от определящите фигури в стилистично отношение за по-младото поколение джаз музиканти.

Томас Ганш е изключителен талант и обича да изпълнява качествена музика от джаз до класика и всичко между тях. Основни формации и проекти, в които свири са: Брайншмид&Ганш /Breinschmid&Gansch/, Дон Елис Трибют Орчестра  с участието на Томас Ганш /Don Ellis Tribute Orchestra feat. Thomas Gansch/, Ганш енд роузес /Gansch&Roses/.