BG Lion300 - Билети

Цар лъв - мюзикъл

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

„Цар лъв“

Концерт в костюми - музика Елтън Джон и Ханс Цимер

Текст Тим Райс

Оркестрация Данко Йорданов

Режисьор - Петко Бонев

Диригент - Страцимир Павлов

Сценичен дизайн и костюми - Ася Стоименова

Сценично движение и пластики - Анна Пампулова

Асистент - Станислава Томова

3D mapping - Лора Руневска – elektrick me

Сценични бойни пластики – Николай Градинаров - Дериволков

Превод - Лилия Бонева

Асистент режисьор - Даниел Йовков

В ролите:

СИМБА (дете) - Максим Ялнъзов/ Васил Желев

НАЛА (дете) - Ивайла Иванова/ Бриана Петрова

МУФАСА - Виктор Ибришимов/ Тихомир Трифонов

СИМБА - Велин Михайлов/ Борислав Веженов

НАЛА - Лилия Илиева/ Яница Халачева

СКАР - Димитър Ялнъзов/ Нейчо Петров - Реджи

РАФИКИ - Христина Джурова/ Моника Иванова

ТИМОН - Йоан Попов

ПУМБА - Даниел Добрев

ЗАЗУ - Калоян Лулчев/ Георги Георгиев

ШЕНЗИ - Радинела Тотева/ Балена Ланджева

БАНЗАЙ - Ненчо Костов/ Лев Караван

ЕД - Георги Георгиев/ Калоян Лулчев

САРАБИ - Антонела Петрова/ Калина Жекова

САРАФИНА - Калина Жекова/ Антонела Петрова

МИШКАТА – Белла Петрова

Оркестър и балет на Държавна опера варна

„Цар Лъв“ (The Lion King) е първият анимационен филм на Дисни, създаден не по съществуваща творба, а по оригинална история (1994), вдъхновена от библейските разкази за Йосиф и Моисей, както и от „Хамлет“ на Шекспир. Песните на Елтън Джон и текстописеца Тим Райс, с оригинална музика на Ханс Цимер: "I Just Can't Wait to Be King", „Circle of life“, „Hakuna Matata“, „Can You Feel the Love Tonight“ и други покоряват сърцата на зрителите и спечелват две награди „Оскар“и един „Златен глобус“ на филма. Следва мюзикълът „Цар Лъв“ (1999), който не само триумфира на световната цена, а за малко повече от 20 години носи шесткратно повече миларди от анимационния филм.

Сюжетът разказва за Симба (лъв, от суахили) - младия лъв, който трябва да наследи баща си, Муфаса, като цар на Лъвските земи. Но убийството на Муфаса от чичо му Скар обърква предначертания ход на събитията и въвлича Симба в много премеждия, докато след години борба доброто побеждава, Симба защитава полагаемото му се място и животът се завръща в обичайното си русло. Една красива и добре разказана приказка за доброто и злото, които живеят във всекиго, а кое от тях ще надделее, зависи от самите нас.

Мюзикълът „Цар Лъв“ оживява за пръв път на професионална сцена в България в мащабната продукция на Държавна опера Варна, с оркестрация на Данко Йорданов и именити творци в постановъчния екип: режисьор Петко Бонев, диригент Страцимир Павлов, сценичен дизайн и костюми Ася Стоименова, сценично движение и пластика Анна Пампулова, 3D mapping Лора Руневска. „Ние трябва много искрено и достъпно да пресъздадем тази изключителна музикално-сценична драматургия, добре позната на младата и зрялата публика. Правим това честно, професионално, с всички необходими техники за една пленителна актьорска, вокална, танцова, звукова и визуална красота“, обещава режисьорът Петко Бонев, създал във Варна прекрасните мюзикъли „Граф Монте Кристо“, „Зоро“ и „Парижката Света Богородица“. А сред артистите от различни поколения, избрани след труден кастинг в два тура, се открояват изпълнителите на малкия Симба - Васил Желев и Максим Ялнъзов, който играе и в мюзикъла „Любовта никога не умира“, както и в ролята на порасналия Симба любимците ни от редица други мюзикъли на варненска сцена Борислав Веженов и Велин Михайлов.