Зареждане...

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

ОПЕРЕТА №1 ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА- "ЦАРИЦАТА НА ЧАРДАША"

 

„Ех, майко, майчице щастлив съм  така!

Пусти пари, защо сте ми вий сега?

Кой знай, живота утре може да спре ,

Затова днес живей добре!“

 

 Оперетата № 1 за всички времена- „Царицата на чардаша“!

"Да живее дълго любовта" това заглавие се оказало само работно; то се превърнало в друго име и впоследствие станало такъв шедьовър, който надхвърля успехите на всички други оперети на Калман, както и на всички оперети за всички времена.

Въпреки, че е създадена в разгара на Първата световна война, сред грохота на бомбите, тя става най-голямата бомба в културния живот на Европа. Коя е тази музикална сензация ли? - "ЦАРИЦАТА НА ЧАРДАША".
Безспорно заслуга за невероятния успех имал и неподправения хумор на текста, написан от "ветерана сред либретистите", както го определя Вера, Лео Щайн. А частица от заслугата за извайването на гениалните мелодии имала тихата, красиво озеленена вила, в която Калман се скрил, за да композира на спокойствие; наричали я "Вилата на розите", "къщичката с фантастична зеленина". Ето още автентични подробности:
"Вече повече от година бушувала войната. Тъмни облаци били надвиснали над родината, те помрачавали и малкия свят на Калман. Той живеел в Бад Ишл, във "Вилата на розите", една стара патрицианска къща на "Еспланаде" № 6. Там била създадена новата му оперета. 
Новините от фронтовете силно смущавали гениалния композитор. Но, както казва ВераКалман ,той  " бил по-неспокоен, когато му съобщили деня на премиерата.
- Боже мой, само не на тринадесети! Само на 13-ти - не!
Въпреки възраженията на Калман, "Йохан Щраус Театер" определил премиерата на новата му оперета на 13 ноември 1915 година. ... Изпълнен с мрачни предчувствия, Имре Калман отпътувал бързо за Виена.
Всички билети за премиерата били разпродадени.
Но тя не се състояла: в последната минута се отказал от участие комикът Йозеф Кьонинг заради пресипнали си глас. Насрочена била друга дата. Калман въпреки това не се успокоил. "Провал, сигурен провал!" В това бил напълно убеден. Една отложена премиера, според него, предвещавала нещастие. Новата дата била 17 ноември.
Черногледецът Калман се излъгал. Успехът надминал всички граници!

 ВИЕНА БИЛА ОПИЯНЕНА от мелодиите на Калман!"
Те били безброй! Като че ли извирали отвсякъде! Два часа смях, веселие или драматични развръзки, и всичко това гарнирано с много музика,

ПРЕВЪЗХОДНА МУЗИКА! Цялата сцена кипяла, пеела, танцувала! Невъзможно е човек да ги чуе и да не се влюби в тях. Спомнете си прекрасният марш-ансамбъл на Фери, Бони и кавалери: "Жените, жените, ах ангели са те..."