Четирима пианисти за Ч. Мингъс І Yazz Ahmed quartet  - Билети

BG PlovdivJazzFest19 - Билети ©

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Тази година сериозен акцент в програмата на Plovdiv Jazz Fest са пианистите. Нещо повече – изненадата на осмото издание на фестивала ще бъде посветена именно на пианото с концерт, създаден специално за събитието.

Четирима пианисти от четири държави ще представят музиката на легендарния джаз музикант и композитор Чарлз Мингъс. През април 2022 г. се навършиха 100 години от рождение му и световната джаз общност отбелязва тази годишнина по различни начини. Още в началото на годината екипът на Plovidiv Jazz Fest се свърза със забележителните пианисти Антони Дончев (България), Дани Грисет (САЩ), Пьотр Вилезол (Полша), Роберто Таренци (Италия) с покана да направят общ концерт с композиции на Чарли Мингъс, както често са го наричали. Виртуозен басист, композитор, бендлидер и много дързък музикант, приносът му към развитието на джаза е огромно. Той е един от основните поддръжници на колективната импровизация. Мингъс също така има и един албум за пиано, в който свири самият той.

Солови и дуетни изпълнения на пиано, както и изпълнения на 8 ръце ще бъдат част от този специален концерт, създаден единствено за осмото издание на Plovdiv Jazz Fest. Събитието ще е поредната забележителна и първата международна продукция, инициирана от и за фестивала след „Четири дами пеят джаз“, „Четирима господа пеят джаз“ и „Четири млади дами пеят джаз“. Макар все още да не са се срещали на живо, четиримата пианисти работят заедно върху цялата програма на концерта. Първата им сценична среща ще бъде и откриващият концерт на фестивала. Това също така означава, че вечерта на 04 ноември от 20:00 ч. ще бъде единствената възможност за публиката да присъства на този забележителен проект.

---

Запазвайки подхода си да кани някои от най-атрактивните и интересни млади джаз музиканти, откриващата вечер на един от най-големите джаз фестивали в България ще включва и концерта на тромпетистката от британско-бахрейнски произход – Яз Ахмед. Тя ще гостува заедно със своя квартет. Музикалната критика отбелязва, че творчеството ѝ не прилича на нищо, което сте слушали. Експерименталната ѝ музика опитва да замъгли границите между джаза и електронния саунд дизайн, а това, което прави на сцената е описвано като опияняващ психеделичен арабски джаз. Тя има три издадени албума и програмата на концертите ѝ включва различни точки на света. Яз Ахмед е работила с Radiohead, Лий Scratch Пери, Transglobal Underground, Артуро О'Фарил, Наташа Атлас и др. Била е част от световното турне на These New Puritan. Яз Ахмед е номинирана от престижното американско списание DownBeat за „Тромпетист на годината“ и бе посочена за „Изгряваща тромпетна звезда“ през 2020 г. Тя бе отличена с две от престижните Jazz FM награди за 2020 в категориите „Албум на годината“ и „Изпълнител на годината“. Яз Ахмед е носителка и на престижното отличие Ivor Novello Award за иновация. „Надявам се, че чрез музиката мога да събирам хората, да строя мостове между културите и да променям възприятието за жените в джаза и наследството на хората от близкия изток“, казва тромпетистката.


Билетът за концертите на „Четирима пианисти свирят музикана на Чарлз Мингъс“ и Яз Ахмед е един. 


--

Организатор на Plovdiv Jazz Fest е Blue M.

Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2022 г.

Plovdiv Jazz Fest се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.