ДОН КАРЛОС  - Билети

BG Donkarlos20 - Билети ©

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

„ДОН КАРЛОС“ – 26.02./ 19:00ч.


Опера от Джузепе Верди


Диригент  Мартин Пантелеев


Режисьор  Кузман Попов


Филип II  Деян Вачков


Дон Карлос  Валерий Георгиев


Елизабет  Габриела Георгиева


Еболи  Даниела Дякова


Тебалдо  Марилла Гьонги


Маркиз Поза  Пламен Димитров


Инквизитор  Гео Чобанов


Монах  Петър Петров


Глас от небето  Ирина Жекова


Графиня Аремберг  Красимира Митева


Граф Лерма  Владислав Владимиров


 


Първата версия е написана през 1867 и представена на 11 март 1867 в Париж. Либретото е на Франсоа-Жозеф Мери и Камий Дю Локл по пиесата на Шилер „Дон Карлос, инфантът на Испания” от 1787, Прескот – „История на Филип ІІ” от 1856 и пиесата на Кормон „Филип ІІ, крал на Испания” от 1849. В този вариант творбата се изпълнява на френски и в него и включена сцената на първата среща на Карлос и Елизабет във Фонтенбло.


Втората версия е от 1884 и е представена на 10 януари 1884 в Милано. И на двете места изпълнители на централните партии са били Урсула Гюнтер, Лучано Петрацони и Габриеле Дото. 
 


Първото изпълнение в България е на 28 декември 1936 г. в София.


Дон Карлос е апология на нещастната любов. Независимо от това, че сюжетът на Дон Карлос следва една забележителна по сложността си историко-политическа линия, операта остава летопис на трагическата любов, поставена в невъзможните условия на политическите, религиозни и исторически реалности. Историята на тази любов – несподелена или взаимна, винаги завършва трагично и носи не радост, а изпитания и страдание на героите. Любовта между Дон Карлос и Елизабет е взаимна, но е невъзможна и фаталният ѝ край е предопределен. Несподелената любов на Принцеса Еболи към красивия инфант Карлос събужда само огорчение, гняв и изпепеляваща отмъстителност. Несподелената любов на Крал Филип II към неговата много по-млада съпруга Елизабет също е невъзможна и, въпреки нейната вярност, тя единствено кара нещастният съпруг да страда и разпалва изгарящите пламъци на ревността и отчаянието, които носят страдание и на другите. С изключение на Родриго и Великия Инквизитор всички герои в тази опера са нещастно влюбени.