BG MisteryPlovdiv - Билети

Фестивал Тракийски Mистерии - Тракийска Мистерийна Драма  - Билети

Сортирай резултатите

Детайли за събитието

Фестивал Тракийски Мистерии - Античен театър, Пловдив 30.09.2022:

След успеха на първото си издание, проведено в Стария град Несебър на 26 и 27 август 2021 година, Фестивал Тракийски Мистерии отново събира ценителите и почитателите на автентичните възстановки на Древния орфически тракийски епос.

Мащабните руини-свидетели на тракийската древност ще оживеят с интерактивния спектакъл „Тракийска Мистерийна Драма“, както и с обновената изложба „Тракийски Мистерии“ на дигиталния артист Диляна Ангелова, лекции на Института по Т-наука и творчески ателиета.

Билетът за "Тракийска Мистерийна Драма" Ви дава достъп до интерактивния спектакъл, който ще се проведе на 30.09.2022 / 20:30 ч в Античния театър Пловдив (без предварително резервирано място), както и до съпътстващите фестивални форми – лекция и творчески ателиета от 18:00ч.

Достъпът до творческите ателиета е възможен само с валиден билет.

Програмата на фестивала в Стария град Пловдив включва:

- Интерактивен спектакъл „Тракийска Мистерийна Драма“ - 30.09.2022 / 20:30 часа в Античен Амфитеатър

- Изложба „Тракийски Мистерии“ - дигиталният артист Диляна Ангелова ще представи своята обновена колекция от платна, провокиращи с дълбоката си орфическа символика

- Лекция на Института по Т-Наука с лектори Тодор Йотов, Боряна Рачева-Йотова и Десислава Иванова

- Ателиета и работилници

Уникалните по рода си творчески ателиета спомагат за задълбочаване в изследването на мистиката и силата, закодирани в приготвянето на обредната храна, облекло и ритуалните предмети, съпътстващи процесиите във всеки етап от свещения празничен цикъл:

▪ Мистерията на българския обреден хляб - участниците в тази работилница ще се докоснат до тайнството и дълбоките „послания“, закодирани от предците ни в приготвянето на хляба.

▪ Мистерията на празничната одежда - участниците в тази работилница ще се запознаят със сакралната символика и предназначение на дрехата, като послание, което може да се „прочете“. Те ще имат възможността „да влязат в дрехите“ на древните траки, чрез подготвени реплики на облекла, подобни на тези от изображения върху автентични артефакти.

▪ Мистерията на оброчните глинени плочки - участниците в тази работилница ще се докоснат и ще научат повече за тракийските оброчни плочки със свещени текстове, открити в древни археологически находки по нашите земи от тази епоха. Те ще се запознаят с разчитането на сакралните послания и ще могат да изпишат лична оброчна плочка.

Актуална информация за програмата на фестивала можете да намерите на:


https://www.facebook.com/FestivalTrakiyskiMisterii

Организатор на фестивала е сдружение "Академия Орфика".

„Тракийска Мистерийна Драма“ е възстановка на древните тракийски тържества с автентична хореография и оригинална музика на Арт-формация „Орфика“, и представлява новаторска продукция без аналог, вдъхновена от множеството научни открития и артефакти, свързани с древната тракийска цивилизация по нашите земи. Спектакълът е филмиран и тиражиран още през 2006 година, като в последните 16 години „Академия Орфика“ е осъществила над 40 възстановки на древни български обичаи и обреди, включително и по свети места на България, както и регулярно в зали, позволяващи интерактивни формати, като Централен Военен Клуб – София, Национален Дворец на Децата и зала „Универсиада“. Филмът „Тракийска Мистерийна Драма“ има публика в цял свят, а части от филмовата продукция се използват за представянето на българското културно наследство от неправителствени организации, дипломатически мисии и културни институти.