orfek - Билети

Фестивал Тракийски Mистерии

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Фестивал Тракийски Мистерии - Античен театър, Пловдив 30.09.2023:


За трета поредна година Фестивал „Тракийски Мистерии“ ще се проведе на емблематични за древната история по нашите земи места, където руините ще оживеят с двата спектакъла - „Мистерия на Тракийския Херос“ и „Тракийска Мистерийна Драма“ и живата комуникация и съпреживяване с аудиторията на различните фестивални формати – шествия, изложби, творчески ателиета, лекции, интерактивни срещи с древността и модерния прочит на Тракийското наследство. Фестивален билет Ви дава достъп до фестивалното пространство, което започва с тракийските ателиета от 18:00ч. в Античния театър. Вечерта кулминира с двата грандиозни фестивални спектакъла - "Мистерия на Тракийския Херос" и “Тракийска Мистерийна Драма” (21:00ч. в Античния театър). Преди началния час, можете да присъствате на Лекции на тема „Древната тракийска култура, език и цивилизация и приложението на културното наследство на траките в нашето съвремие“ в Античен Римски Стадион /16:00ч./, откъдето в последствие ще започне Фестивалното Шествие /начало 17:30ч./ към Античния театър. А по-рано в Античния театър от 14:30ч. ще бъде представена Изложба „Тракийски Мистерии“.


Достъпът до фестивалното пространство от 18:00ч. в Античния театър е възможен само с валиден билет.Програмата на фестивала в Стария град Пловдив включва:


- Интерактивни спектакли „Мистерия на Тракийския Херос“ и „Тракийска Мистерийна Драма“ - 30.09.2023 / 21:00ч в Античния театър Пловдив


- Изложба „Тракийски Мистерии“ - за поредна година дигиталният артист Диляна Ангелова ще представи своята обновена колекция от внушителни платна, провокиращи с дълбоката си орфическа символика. 30.09.2023 / 14:30ч в Античния театър Пловдив


- Лекции на тема „Древната тракийска култура, език и цивилизация и приложението на културното наследство на траките в нашето съвремие“. Лектори ще са представители на Института по Т-наука, Фондация Родов Завет и Сдружение Академия Орфика. 30.09.2023 / 16:00ч в Античен Римски Стадион, Пловдив


- Тракийски ателиета, 30.09.2023 / 18:00ч в Античния театър Пловдив - уникалните по рода си ателиета и уъркшопи за тракийския бит и култура запознават участниците с разбирането на траките за техния бит, потапяйки ги в уникална антична атмосфера на мистиката и силите, закодирани в приготвянето на обредната храна, облекло и ритуалните предмети, съпътстващи процесиите във всеки етап от свещения празничен цикъл: 


▪ Мистерията на българския обреден хляб - участниците в тази работилница ще се докоснат до тайнството и дълбоките „послания“, закодирани от предците ни траките в приготвянето на хляба. Традиция, която живее и днес и е просъществувала през вековете във фолклора и домашната среда на българските благословени родове.


▪ Мистерията на Тракийската одежда - участниците в тази работилница ще се запознаят със сакралната символика и предназначение на дрехата, като послание, което невидимите сили, обуславящи живота ни, „прочитат“. Те ще се запознаят със Словото, което древните траки са влагали в своята одежда и ще имат възможността „да се пременят в дрехите“ на древните траки, чрез подготвени реплики на облекла, като тези от изображения върху автентични артефакти. 


▪ Мистерията на оброчните глинени плочки - участниците в тази работилница ще се докоснат и ще научат повече за тракийските оброчни плочки със свещени текстове, призоваващи благослов и защита, открити в древни археологически находки по нашите земи от тази епоха. Те ще се запознаят с разчитането на сакралните послания, за отношението на траките към писаното слово и ще могат да изпишат лична оброчна плочка с орфически призователни формули на свещената тракийска писменост. 


Фестивалът е за всеки, желаещ да преживее древната тракийска култура, нейните свещени корени, традиции и послания, и актуалния й прочит днес. 


Актуална информация за програмата на фестивала можете да намерите на:

https://www.facebook.com/FestivalTrakiyskiMisteriiОрганизатор на фестивала е Сдружение "Академия Орфика". 


◾ „Тракийска Мистерийна Драма“ е възстановка на древните тракийски тържества с автентична хореография и оригинална музика на Арт-формация „Орфика“, и представлява новаторска продукция без аналог, вдъхновена от множеството научни открития и артефакти, свързани с древната тракийска цивилизация по нашите земи. Спектакълът е филмиран и тиражиран още през 2006 година, като в последните 16 години „Академия Орфика“ е осъществила над 40 възстановки на древни български обичаи и обреди, включително и по свети места на България, както и регулярно в зали, позволяващи интерактивни формати, като Централен Военен Клуб – София, Национален Дворец на Децата и зала „Универсиада“. Филмът „Тракийска Мистерийна Драма“ има публика в цял свят, а части от филмовата продукция се използват за представянето на българското културно наследство от неправителствени организации, дипломатически мисии и културни институти. 


◾ “Мистерия на Тракийския Херос”: осъществен за първи път в гр. Казанлък, Тракийска могила "Шушманец", на местния летен тракийски фестивал по покана и със съдействието на Община Казанлък през 2019, "Мистерия на Тракийския Херос" представя зрелищно присъствието и мощите на Царя-жрец, явени в неговите инсигнии и въоръжение, чрез които продължава невидимо да осъществява своите функции на покровител и ходатай за народа си.