Гранд Балет Гала – Балетен спектакъл

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

"ГРАНД БАЛЕТ ГАЛА"

Хореография и режисура Сергей Бобров

Солисти: Анастасия Лебедик, Аниезе Ди Дио Маза, Андреа Никол Конфорти, Клер Мари Гилард Лестан, Мара Салваджо, Наталия Боброва, Ная Барсена,

Полин Фаже, Витирио Сколе, Джовани Помпей, Ксавиер Лара Хил, Марко Ди Салво, Матиа Бакон, Павел Кирчев, Пиер Гастон, Федерико Фарина

Балет на Държавна опера Варна

В програмата фрагменти от: “Спартак”, “Лебедово озеро”, “Катарина, или дъщерята на разбойника“, “Кармен”, “Антигона” и др.

Oтзив на Искра Сотирова за Балетната гала от 29.04.

Балетно чудо се случва на варненска сцена

24 бели лебеда с нежни пера, тюл и дантели, които разтварят крила на лунна светлина. Какво повече му трябва на един балетен ценител? И то се случва – на сцената на Държавна опера Варна! Такава балетна гала вечер не се е случвала сигурно от 30 години! Магьосникът, създал това чудо, се казва Сергей Бобров – балетмайстор от най-висок карат.

За да случи приказната балетна магия, са нужни много елементи. На първо място – подбрани танцьори, с присъствие и с добра техника. Освен това е нужна идея, заряд, каквато Балетната гала има. Любими класически фрагменти, малко contemporary, нещо ново и за най-заклетите балетни познавачи, и много много изненади.

Под ръководството на Даниела Димова, директор на ТМПЦ-Варна, балетната трупа се възроди и изгради отново с артисти от Италия, Испания, Франция, млади, ентусиазирани и красиви. Конструкторът на този нов балет е именно Сергей Бобров и неговите строги и класни репетитори – Бахиджан Смагулов и Наталия Матус. Да изградиш кордебалет, който да осъществи и класически, и модерни масовки, на финала да се поклонят трима различни като типаж принца и три принцеси и още няколко характерни и ярки артисти. Това е истински голям балет!

Само балетмайстор с размах може да поднесе толкова изненади и на най-заклетите балетни почитатели. Колкото и да познаваш „Лебедово езеро“, винаги остава нещо неоткрито. Оказва се, че преди да стане балет, Чайковски е написал операта „Ундина“ – първообраз на танцовия шедьовър. Единственият запазен дует от тази творба чуха зрителите във Варна в изпълнение на тенора Валерий Георгиев и сопраното Мария Павлова. И двамата романтично-елегантни и в стилистиката на балета. А на сцената легендарното адажио от второ действие изиграха Полин Фаже и Ксавиер Лара Хил – нежни и много отдадени на трагичната лебедова любов.

Друга изненада в спектакъла са фрагментите от балета „Катарина или дъщерята на разбойника“. Това е творба на идола Жул Перо – френски хореограф, създал безсмъртни творби като балетите „Жизел“ и „Есмералда“. Реставрирането на стар балетен образец е умение, което руските балетмайстори развиват през годините. Трудно, изпълнено с много неизвестни и изискващо да се слееш в майсторството на първосъздателя. Във Варна видяхме па де гондолиери и па-де-дьо, виртуозно представено от Наталия Боброва и Марко ди Салво. Той – с романтична мъжественост, леки и майсторски скокове. А тя – с нежно и женствено излъчване, умела в палцовата техника и върховна във фуете със „смяна на точката“ на погледа. Балетна двойка, която носи стила и усещането за един балет от 70-те години, когато артистичността и техниката се сливаха с лекота.

А какво би бил един балетен спектакъл без бляскави, оригинални костюми и в днешно време и мултимедия за декор! И всичко това е постигнато във Варна. Случва се.

Публиката богато награди с аплодисменти Виторио Сколе и Матиа Бакон за техните артистични изяви във вариации и дуети. И двамата – носещи горещата красота на Италия, с техника, която да удовлетвори и най-претенциозните познавачи на балета. Още един балетен артист се изгражда във варненската трупа – Пиер Гастон. Той даде своя артистичен цвят като Тибалт в „Ромео и Жулиета“ и в монолог из „Кармен Денс“.

Не би имало истинска гала без бравурен финал – мащабна хореография на Сергей Бобров за кордебалет по музика на Глинка и още по-силна кода под ударите на перкусии от балета „Антигона“. Ярко, модерно и специално за публиката!

В целия този калейдоскоп от танц, опера и ритми своята поява-контрапункт с иронични разсъждения добави артистката Гергана Арнаудова.

Още нещо значимо ще се случи във Варна. Видяхме второ действие на балета „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев, постановка на Сергей Бобров. Предпремиерата на целия балет ще бъде на 27 май на сцената на Варненска опера. Ще видим новия спектакъл отново в Опера в Летния театър на 8 август. Но това, което балетните ценители в балетната гала видяха, беше от висока класа, грандиозно, със силно присъствие на солистите и с изключителни костюми на Ася Стоименова.

Познавачите на сценичните изкуства наричат подема на една трупа „творческа ситуация“. Получава се, когато енергиите на много артисти се съберат в една линия. Не знам точно как става. Но Сергей Бобров знае.

https://artvarna.net/2023/05/04/%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%be-%d1%87%d1%83%d0%b4%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d1%86/