flash200 - Билети ©

GRANDMASTER FLASH  - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

5 април 2019 г.


петък


клуб MUSIC JAM


 


 GRANDMASTER FLASH: STRAIGHT OUTTA BROOKLYN!


Живата легенда на хип-хопа за пръв път в България!


 


За него пишат: "Пионерното му майсторство в миксирането превърна грамофона в истински инструмент, а умението му да вдига публиката на крака направи диджейските му сетове легендарни."


 


За цялата многомилионна хип-хоп общност по света Grandmaster Flash е икона. Гуру. Пионер. Кръстник и жива легенда. Влиянието му обаче далеч надхвърля рапа и хип-хопа и това личи дори само във факта, че той и групата The Furious Five бяха първите хип-хоп артисти, приети в Rock & Roll Hall of Fame (през 2007 г.). Считан е и за баща на някои от фундаменталните диджейски техники като cutting, scratching и mixing.


Джоузеф Садлър, както е истинскотому име, израства в нюйорския Бронкс в семейство на емигранти от Барбадос и още от дете се увлича по музиката, вдъхновен и от огромната колекция с плочи на баща си. Втренчен във въртящите се винилни дискове и изкушен да разглоби всеки електронен уред ("за да видя как работи"), той се оказва съдбовно предопределен да поеме пътя на иновативния, рушащ границите НОВ ДИДЖЕЙ.


В началото Джоузеф внимателно наблюдава ранните диджеи от нюйорската сцена, изучавайки стила и техниката им. Още като тийнейджър започва да експериментира у дома и бързо напипва нуждата от нов подход към бийта и смесването, който да отвори новия черен звук.  


През 70-те Grandmaster Flash свири на партита и сътрудничи с рапъри, докато в края на десетилетието основава своя група, преминала през промени в името и състава, за да постигне накрая големия пробив като Grandmaster Flash and the Furious Five.


Любопитно е, че един член на бандата с прякор Каубой измисля термина "hip-hop" (нещо като "леви-десни" - шега с приятел, влязъл в армията), а друг (Мелвин Гловър) е първият рапър, нарекъл себе си "MC" (Master of Ceremony). Те издават първия си сингъл, "Superrappin'" през 1979, а големият им хит е електро рапът "The Message" (1982). Славата и парите, както винаги, носят и дрязги, и проблеми, и не след дълго всеки поема по своя път. Grandmaster Flash and The Furious Five се събират пак заедно на няколко пъти през 80-те и 90-те.


Grandmaster Flash e влязъл в историята с много иновации, но три най-важни от тях се свързват с името му:


Backspin (наричана още "Quick-mix theory"): техника, която експериментира с две еднакви парчета на двата грамофона, като през слушалките се търси идентичен сегмент и с миксера се прескача бързо от едната на другата плоча, като така бийтът може да мине в безкраен лууп.


Punch phrasing (или "Clock theory"): изолиране на кратки сегменти музика и ритмичното им акцентиране върху постоянен бийт с помощта на миксера.


Scratching: Това изобретение се приписва на Grand Wizzard Theodore, но Grandmaster Flash отново усъвършенства техниката и я популяризира пред нова публика.


 


В новия милениум Флаш не намалява темпото нито за момент. През 2008 излизат меоарите му - "The Adventures of Grandmaster Flash: My Life, My Beats", той води седмично шоу по Sirius Satellite Radio, и продължава да печели признание и награди.


Днес, едва на 61 г., Флаш продължава да е много активен - както в студиото, така и с клубни изяви, а и по големи фестивали на открито.  Аудио-визуалното шоу, с което идва в София, e с епичното заглавие HIP HOP. People, Places & Things. The visual experience и прави цяло пътуване през стилове, жанрове, имена и влияния, които са изградили сложния бленд на неговия индивидуален звук.    


Сега имате наистина рядката възможност да изпитате на живо в клуб MUSIC JAM магията, която Маста Флаш прави зад пулта и над двата си грамофона и... да се докоснете до автентичните корени на една музика, разбила с ритник вратите на гетото и превзела света.


 


БИЛЕТИ - ИНФОРМАЦИЯ


Както за всички шоута в клуб MUSIC JAM, билети могат да бъдат закупени на:  • www.eventim.bg

  • в офиса на SOFIA MUSIC ENTERPRISES

  • на касата на клуба