ХХVІІI МЕЖДУНАРОДЕН БАЛЕТЕН КОНКУРС  - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

МЕЖДУНАРОДЕН БАЛЕТЕН КОНКУРС ВАРНА 2018


 


Най-очакваното от балетния свят събитие на 2018 г. - Международният балетен конкурс Варна, ще събере за 28-и път в легендарния Летен театър на морската столица на България бъдещите звезди. Известен като Балетната Олимпиада, първи и най-престижен в света, Варненският балетен конкурс се провежда по традиция от 15 до 30 юли 2018 г. Ярките млади таланти от Европа, Азия и Америка ще се състезават в две възрастови групи в красивата и трудна надпревара. Пред елитно жури те ще се представят с избрани образци на балетната класика и хореографии от съвременни автори.


 


Председател на журито е балетната икона Владимир Василиев от Русия, наричан от критиката Бог на танца. Самият той остава първият и единствен носител на Голямата награда на град Варна от първия Международен балетен конкурс през 1964 г. Хореограф, педагог и откривател на дарования, Василиев ще оценява състезателите с плеяда балетмайстори, директори на балетни трупи, балетни мениджъри от Франция, Корея, Япония, Куба, Китай.


 


Всеки от трите тура на конкурса има своето очарование за публиката. Организаторите са предвидили достъпни билети за концертните вечери на Първи тур и Втори тур. Финалният Трети тур изкушава ценителите с концертните вечери на най-добрите, балетистите знаят, че класирането им за финала вече е заявка за големите сцени.


 


Кулминационните вечери на Варна 2018 ще бъдат на 30 и 31 юли – грандиозни концертни спектакли, увенчани от блясък и слава - Гала концерт на лауреатите и Супер гала „Среща на поколенията“, в която на сцената ще излязат не само най-новите победители, но и лауреати от предишни издания на конкурса, които вече се радват на световна кариера.


 


Пълната програма на балетните вечери и гала-концертите можете да откриете на сайта на конкурса: http://www.varna-ibc.org . Актуална информация за конкурса търсете на Фейсбук страницата: ТУК


 


Международният балетен конкурс Варна е основан е през 1964 г. и е Първият в света балетен конкурс. Организира се от фондация “Международен балетен конкурс Варна”, съорганизатор е Община Варна. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Патрон на 28-то издание е председателят на Народното събрание на Република България госпожа Цвета Караянчева. Балетната Oлимпиада е под патронажа на UNESCO. Генерален спонсор на конкурса е Societe Generalе Експресбанк.