Хитрата Лисичка 3 - Билети

Хитрата лисичка - Опера

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Метеорологичната прогноза връща „Хитрата лисичка“ на Основна сцена

7 юли, 21.00, Варненска опера, Основна сцена

Заради неблагоприятната метеорологична прогноза за 7 юли, премиерата на „Хитрата лисичка“ от Леош Яначек в ММФ „Варненско лято“, дир. Павел Балев, реж. Вера Немирова, се измества от Летния театър във Варненската опера, Основна сцена.

Началният час на спектакъла остава 21.00.

Закупените билети важат без заверка.
Премиера „Хитрата лисичка“

Опера от Леош Яначек

 

Диригент Павел Балев

Режисьор Вера Немирова

Превод на либретото от чешки Павел Балев и Вера Немирова

Костюми и сценография Димана Латева

Хореография Анна Пампулова

Художествено осветление Даниел Йовков

Диригент на Хора Надежда Маккюн

 

Солисти, хор и оркестър на Държавна Опера Варна и ВДЮО

 

Съвместен проект на Държавна опера Варна и ММФ „Варненско лято“

 

АЛЕГОРИЯТА „ХИТРАТА ЛИСИЧКА“ КАТО ОГЛЕДАЛО

Образът на Хитрата лисичка е своеобразно огледало, в което останалите герои се оглеждат и което ги кара да се замислят за себе си. А самата тя следва неотклонно своите инстинкти, поставя свободата над всичко и не допуска да ѝ я отнемат. Копнежа за свобода, за споделена любов откриваме във всички герои. Централен образ в този контекст е лесничеят, който след срещата с Хитрата лисичка разсъждава за смисъла на своя живот. Меланхолията, натрупана в годините, го връща към спомена за любовта му към хубавата Теринка - една невъзможна, отдавна изгубена любов, която намира своето второ Аз в образа на Хитрата лисичка.

Хитрата лисичка е част от природата, която включва и човешката природа, оттам идва и успоредяването на човешките и животински образи. На почти всеки герой съответства животно – двойник: старият учител може да бъде разпознат в петела, свещенника в язовеца, а жената на лесничея - в кукумявката. В този алегоричен контекст хората следват своите фантазии за света на животните, а животните понякога се оказват по-човечни от хората. Гората разкрива страховете и тъмната страна в героите, като същевременно олицетворява естествения цикъл на природата между живота и смъртта.

Накрая, във финалния апотеоз, лесничеят преминава в друга реалност, която може да е смъртта, може и да е сън. В тази последна сцена той се отдава на спомени за своята любов и сливайки се с гората, разпознава смисъла на живота в дълбокия поклон пред вечната сила на природата.

Чешкият композитор Леош Яначек пише своята опера в периода между двете световни войни, когато индустриализацията заплашва обществените устои, машините изместват човека и той все повече осъзнава природата като свое убежище. С прелестните си природни картини и цялостното си отношение към природата днес „Хитрата лисичка“ ни насочва към най-голямата грижа на съвременния XXI век - как да се справи с унищожаването и замърсяването на природата, неговия извечен дом.

В нашата постановка виждаме един училищен клас, който се готви да изнесе театрално представление, чийто сюжет се смесва със сюжета на „Хитрата лисичка“. Заплахата за природата и бъдещето на нашите деца са основни в нашия разказ и тази линия последователно е изведена в декорите и костюмите, създадени по образец на истински детски рисунки.


ВЕРА НЕМИРОВА - режисьор


„Хитрата лисичка“ на Яначек е прекрасна възможност да съпреживеем младостта и непокорността, живота и смъртта като непрекъснат кръговрат на природата. Едно малко лисиче е способно да скицира в детска рисунка свободата. Свободата, като естествен порив и пръв инстинкт, нашата лисичка отстоява с хитрост.

Яначек губи децата си много рано, а голямата му любов е прекалено млада и недостижима. В образа на лесничея той запечатва безсилието си да задържи изплъзващата се младост, която - подобно на постоянно обновяващата се дива гора, той е способен да наблюдава единствено през призмата на стъклен съд.


ДИМАНА ЛАТЕВА - художник