BG Hof300n - Билети

Хофманови разкази - опера

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Премиера „Хофманови разкази“

Опера от Жак Офенбах

Диригент Павел Балев

Режисьор Урсула Хорнер (Австрия)

Сценограф Мария Ветероска (Република Северна Македония)

Костюмограф Мария Пупучевска (Република Северна Македония)

Дизайнер осветление Васил Лисичов (Република Северна Македония)

Диригент на хора Цветан Крумов

В ролите: ХОФМАН - Иван Момиров (25 години творечки път) ОЛИМПИЯ - Пламена Гиргинова ЖУЛИЕТА - Димитринка Райчева АНТОНИЯ - Илина Михайлов НИКЛАУС - Михаела Берова

Солисти, оркестър и хор на Държавна опера Варна

Съвместен проект на Театрално-продуцентски център – Варна и ММФ Варненско лято.

Операта "Хофманови разкази" е последнoтo произведение на вече световно известния френски композитор Жак Офенбах (1819 - 1880). Той умира през октомври 1880 г., четири месеца преди премиерата. Животът на гениалния немски поет-романтик , композитор, диригент и художник Ернест Теодор Амадеус Хофман (ЕТА Хофман) е привлекателен сюжет за произведение на изкуството. В основата на либретото са три от разказите на Хофман, но и трите се обединяват от участието на Хофман в тях и описват любовта му към една и съща жена в три образа. В единствената опера на Офенбах са съчетани най-хубавите страни на френската лирична опера с немската романтична опера. Музиката е наситена с лирика и чисти човешки чувства - фантастичните и реалистичните сцени оказват силно въздействие на зрителя.

Родена във Виена, Урсула Хорнер започва музикалното си образование в Студията за сценични изкуства и Университета за музика и сценични изкуства във Виена със специалност пеене. Има участия на едни от най-големите оперни сцени – Виенската държавна опера, Musikverein, фестивалът в Залцбург, и си сътрудничи с прекрасни диригенти като Клаудио Абадо, Карлос Клайбер, Кент Нагано и др. Нейното развитие като творец продължава в режисурата – от 1998 г. тя работи като режисьор в музикалния театър (режисира опери, оперети, мюзикъли) по целия свят – от Исландия до Калифорния. Любовта й към забавни и фантастични сюжети („Хофманови разкази“, „Италианката в Алжир“, „Севилският бръснар“...), я превръща в специалист в тези жанрове. Тя също е либретист, преводач на музикални и театрални постановки, както и вокален педагог.

Един от най-значимите нейни проекти е „Kling Klang” – продукция, създадена първоначално за Виенския Musikverein, която от 2004 г. до днес се радва на голям успех и се разпространява в Австрия, Германия и на Балканите. Интерактивният и хумористичен характер на този образователен проект вълнува и приобщава хиляди деца към магията на музиката.