ХУБАВАТА ЕЛЕНА  - Билети

BG Elena1209 - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

«ХУБАВАТА ЕЛЕНА» - 12.09./ 20ч. - Летен театър

Оперета от Жак Офенбах Режисьор Светозар Донев Диригент Стефан Бояджиев

Хореограф Анна Донева

Сценограф Иван Токаджиев

Костюмограф Анна Мария Токаджиева

Диригент на хора Цветан Крумов Действащи лица и изпълнители: МЕНЕЛАЙ – Пламен Георгиев ПАРИС – Христо Ганевски ЕЛЕНА – Лилия Илиева КАЛХАС – Велин Михайлов

С участието на солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера Варна.

Хубавата Елена“ е втората оперета в творчеството на основоположника на този жанр Жак Офенбах. Още с премиерата си през 1864 г. тя завладява сърцата на парижани и достига рекордните 700 последователни представления. Оттогава досега не спира да умножава славата на своя създател в цял свят.

„В „Хубавата Елена“ Жак Офенбах не се интересува от античния свят, а само ползва маската на античните герои, за да разобличи с хумор и ирония поведението на известни свои съвременници. Останали са много свидетелства от онова време, които разказват как публиката се е заливала от смях, разпознавайки в героите на сцената познати политически лица. Офенбах очевидно е нервирал доста властници, защото е бил обвинен и съден за... шпионаж, за цялото си творчество.

Поради тази актуална насоченост, „Хубавата Елена“ трудно би могла да бъде разбрана от следващите поколения, затова се появяват много преработки. Първата версия през 30-те години на миналия век, когато се заражда хитлеризмът, принадлежи на великия немски режисьор Макс Райнхард, евреин по произход. В неговата редакция има един възглас „Елада на елините“, като аналогия за популярния тогава лозунг „Германия на германците“, разказва режисьорът Светозар Донев.

След като е поставял различни редакции на „Хубавата Елена“, сега той се връща към прочита на Макс Райнхард, заради универсалния му характер и възможността да вземе на прицел недостатъците на съвременното общество и поредните властимащи.