Испания!  - Билети

BG SF1310 - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

„Испания” от Кварто Квартет и Софийските филхармоници

(Концерт, посветен на националния празник на Кралство Испания)

Хуан Крисостомо де Ариага – Струнен квартет №3 (премиера)

Исак Албенис – „Астурия“ и „Севиля“

Хоакин Турина – „Музите на Андалусия“ (премиера)

Мануел Де Фая – „Пантомима“ и „Ритуален танц на огъня“

Кварто квартет и приятели:

Иван Пенчев - цигулка

Светлана Станчева - цигулка

Татяна Тодорова - виола

Димитър Тенчев - виолончело

Лена Карни - контрабас

Надежда Цанова - пиано

Хуан Крисостомо де Ариага /1806-1826/ е една от най-ярките музикални звезди на Испания, често наричан „испанския Моцарт“. Той умира едва двадесетгодишен, но оставя съвсем зрели композиции, сред които трите му струнни квартета – неизменна част от репертоара на най-прочутите музиканти в света. На негово име е кръстен великолепният оперен театър на Билбао (Teatro Arriaga). Ще слушате за първи път в България неговият 3-ти струнен квартет – една композиция, която е сред най-добрите струнни квартети писани някога, сравнима с късните опуси на Моцарт и Бетовен.

Исак Мануел Франсиско Албенис /1860-1909/ още на четири години изнася клавирен концерт и изпитва страстно желание да учи музика Става един от най-известните пианисти, наричат го „испанския Лист”. Изключително виртуозно свири произведения на Лист, Шуман, Шопен, Скарлати. Изпълнението му се отличава с голям размах и декоративност. Пианистичната дейност на Албенис има голямо значение за музикалния живот в Испания — популяризира сред испанската публика много класически произведения, неизвестни за нея дотогава. Една среща с Лист в 1880 г. се оказва решителна за неговата кариера. Почувствал у Албенис изключителна сила, Лист му разкрива голямото значение на националния фолклор за композиторското творчество и го насочва към композиторска дейност. Албенис пресъздава националния характер на испанската народна музика. Ще чуете емблематичните му композиции „Астурия“ и „Севиля“.

Хоакин Турина /1882-1949/ е важна фигура за испанската култура – пианист, диригент, композитор и музикален критик. Мечтата на семейството му е той да стане лекар, но страстта му към музиката надделяла и започнал да учи хармония и пиано. Докато изучавал композиция при Венсан д‘Енди в Париж, се запознал и с Исак Албенис, който го посъветвал да обърне внимание най-напред на испанския фолклор. Турина е сред най-забележителните комопозитори на Испания, наравно със своя приятел Мануел Де Фая. Ще слушате неговия цикъл „Музите на Андалусия“ посветен на различните музи на изкуствата оп.93.

Мануел Де Фая /1876-1946/ През 1907 г. заминава за Париж. Там изучава новите музикални течения, вълнува се от импресионизма, негови приятели са композиторите Албенис, Дебюси, Равел, Пол Дюка. За няколко години става известен в цяла Западна Европа, но през 1914-а решава да се върне в родината. През 20-те години на миналия век се установява в Гранада, където се раждат и най-прекрасните му произведения – балетите „Любовна магия” и „Тривърхата шапка” и популярните „Седем испански песни” за глас и пиано. Музиката му изобилства с народни мелодии и ритми най-вече от Андалусия и Кастилия, но претворени чрез модерните средства на импресионизма и неокласицизма. Аз се стремя към силното изкуство – толкова силно, колкото и просто, и чуждо на тщеславие и егоизъм. Целта на изкуството е да поражда чувства във всички аспекти. Друга цел то не може и не бива да има.” Думите са на композитора Мануел де Фая, от който ще чуете оригиналната му версия за струнен квинтет и пиано „Пантомима“ и „Ритуален танц на огъня“ от балета „Любовна магия“

Кварто Квартет с пианистката Надежда Цанова и контрабасистката Лена Карни са, несъмнено, едни от водещите музиканти, които често слушате на българските сцени. Те са в основата на десетки музикални проекти всяка година, с множество награди, като „Музикант на годината“, „Златното перо“, „Златен квартет“, „Кристална лира“ и други. Любовта им към музиката им дава сили за все по-смели проекти и предизвикателства, повечето от които може да слушате на живо в прекрасната концерна Зала България и са в програмата на Софийска филхармония.