ИСПАНСКИ НОЩИ  - Билети

BG Espana300n - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Концертът ще се проведе при най-строго спазване на АКТУАЛНИТЕ противоепидемични мерки за Република България, определени от Министерство на Здравеопазването.

Осигурена е до 50 % посещаемост, а зрителите трябва да бъдат с маски и на разстояние през едно.

Организаторите НЯМА да изискват сертификати за поставена ваксина срещу Ковид 19, преболедуване и PCR/антигенен тест.

Благодарим за разбирането!


"ИСПАНСКИ НОЩИ"


Китарен концерт с участието на световно известния френски китарист и композитор Арно ДЮМОН, майсторката на фламенко китарата Елена САН РОМАН и 14те китари на ансамбъл АКАДЕМИКА към АМТИИ- Пловдив Най-хубавите музикални произведения, създадени през вековете от и за Испания - Исаак АЛБЕНИЦ, Хоакин РОДРИГО, Франсиско ТАРЕГА, Жорж БИЗЕ и други.

Арно Дюмон е един от най–известните френски композитори и професори по китара на нашето съвремие, определен с право като „един от най–ярките и вдъхновени творци във Франция днес”

Завършва специалност класическа китара в Париж в класа на прочутия Алберто Понсе, като се усъвършенства по–късно в Испания при Емилио Пухол и Нарцисо Йепес , в Англия при Джон Уилиямс, във Франция при Жан Пиер Гезек и Морис Охана. По лична покана на великата Надя Буланже той преподава в Американската консерватория във Фонтенбло.

Арно Дюмон е почетен професор émérite hors classe по китара в Консерваториите в Париж, Кретей и Еврьо, в Католически институт в Париж. Като педагог, той е създава четири учебника по китарно изкуство.

Дюмон е автор на над 100 класически произведения за соло китара, дуо и ансамбъл, но твори и за хор, филхармоничен оркестър, пиано и флейта. Негови сакрални произведения (меси, реквием, мадригал) са изпълнявани в Eglise de la Madeleine в Париж, и в катедралите в Реймс, Руан, Еврьо, Лаон.

Издал е над 16 собствени диска с камерна музика, концерти, рецитали, електроакустична музика, дуо с фламенко китаристи. Само за класическа соло китара е създал 24 прелюда, 36 етюда, 7 сонати и 6 концерта.

Като изпълнител е отличен с Голямата награда на Радио Франс интернасионал, конкурса "Гаудеумус", конкурса "Ямаха" в Токио, а като композитор – с първа награда на Guitar Fondation of America и на Фондация „Менухин“. Почетен член на Консерватория „Рахманинов“ в Москва. Организирал е майсторски класове в над 50 държави - Америка, Швейцария, Япония, Германия, Италия, Англия. Автор е на хроники в Le Monde, Libération, La lettre du Musicien, France- musique. Композирал е музиката на филмите на Карлос Саура, Ги Кернер, Жан Луи Бертучели.

Концертирал е в над 65 страни, като за пръв път идва в България по покана и със съдействието на Асоциация за културен обмен Art gallery Constantin.

Елена Сан Роман e родена във Франция от родители испанци.Тя е една от малкото жени–майсторки на фламенко китара в света. Специализирала е класическа китара в Нормандия при проф. Арно Дюмон,който насърчава таланта й и я ориентира към родната й фламенко музика. Елена получава стипендия от реномираната Фондация Cristina Heeren в Севиля и се усъвършенства при големите майстори на китарното изкуство като Rebollar, Cortes, Barragan. Основателка на група Chicas de Ripas,съчетаваща танц,перкусии и вокал. Понастоящем Елена Сан Роман живее между Севиля и Париж. Китарен ансамбъл АКАДЕМИКА с ръководител проф Митева-Динкова е създаден през 1997 от преподаватели и студенти от Академия за музикално и танцово изкуство “Проф Асен Диамандиев” в Пловдив. Отличен е със седем първи награди на международни конкурси, като е гастролирал в Сърбия, Гърция, Великобритания, Полша и Франция.

Танц и хореография : Яна Димитрова и Ангел Раков (от танцова формация „Тракийски дар“)

Водещ на концерта : актрисата Анна Танчева

Предвидена е 30 процентна заетост на местата в залата, като носенето на маска е задължително по време на концерта!