Изкуството на кавала  - Билети

BG Kaval - Билети ©

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

В новия си проект Оркестърът за народна музика на БНР разкрива Тайните на българските инструменти. В първото му издание – Изкуството на кавала ще бъдат представени няколко поколения знаменити кавалджии. Георги Иванов, Матьо Добрев, Данчо Радулов, Кръстьо Димов, Николай Докторов, Теодосий Спасов, Костадин Генчев, Недялко Недялков, Владимир Величков, Георги Добрев, Дамян Йорданов ще демонстрират майсторството си на сцената на Първо студио на БНР на 13 декември от 19:30 часа. Специален гост в концерта ще бъде проф. д-р Любен Досев – дългогодишен преподавател по кавал в АМТИИ Пловдив.


За новия проект, диригентът на Оркестъра Димитър Христов споделя: "Целта на този проект е да запознаем в детайли почитателите на народната музика и в частност младите хора с пътя, който българските народни инструменти изминават. Концертите от този проект имат няколко насоки. Едната, безспорно е музикалната, която има за цел да представи няколко поколения музиканти на една сцена, а другата е хронологична. Важно е да се отбележи, че за да стане един инструмент популярен са необходими не само добри инструменталисти, но и педагози и лютиери. Такива ще бъдат част от нашите концерти. 


В Изкуството на кавала започваме с един от най-характерните български народни инструменти. В началото той е бил в ръцете на всеки един пастир. По-късно изтъкнати изпълнители на този инструмент влизат в ансамблите, правят записи. Постепенно кавалът влиза и в музикалните училища и в Академията в Пловдив и става популярен по целия свят, в различни колаборации и в различни състави.


Ценното на нашите концерти е и това, че в тях различни поколения музиканти ще онагледят как се променя музицирането през годините."


Не пропускайте вълнуващото преживяване с блестящите музиканти от Оркестъра за народна музика на БНР и майсторите на кавала!