BG PlovdivJazzFest19 - Билети ©

John Scofield & Jon Cleary

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Краят на октомври и началото на ноември е запазеното време на едно от най-очакваните джаз събития в страната – Пловдив Джаз Фест. И тази година основната програма на фестивала се състои от 6 концерта, които този път са събрани в три дни.


Втората вечер (01 ноември) на Пловдив Джаз Фест е вечерта на китаристите. Тя ще започне с американския китарист и композитор Кърт Розенуинкъл – един от най-влиятелните и оригинални джаз музиканти на своето поколение. Неговият глас на мултиинструменталист и водещ китарист ясно се откроява в 11-те му албума, всеки от тях вдъхновен от множество млади и по-възрастни музиканти от целия свят. Естетическият и многожанровият му мироглед водят до съвместна работа и с някои от най-важните съвременни музикални звезди като: Ерик Клептън, Гари Бъртън, Джо Хендерсън, Брад Мелдау и много др. От 2016 той се занимава с активна продуцентска дейност, насочена изцяло към младото поколение музиканти.


Веднага след него на сцената на Пловдив Джаз Фест ще се качат двама Грами носители: легендарният китарист Джон Скофийлд и един от най-интересните певци и пианисти в историята на съвременния блус Джон Клиъри. Двамата дългогодишни приятели, започват да свирят заедно едва през 2008 г., а чак през 2015 г. са първите им концерти като дует. Тази година те правят лимитирано турне в Европа и САЩ, чийто маршрут минава през Пловдив Джаз Фест. Необичайни музикални партньори – единият виртуоз в съвременния джаз, а другият ненадминат владетел на нюорлеанската музика, Джон Скофийл и Джон Клиъри създават впечатляваща и плътна концертна програма, която съдържа в себе си по малко от двата свята: от нюорлеанска музика, през атрактивен ритъм енд блус до наелектризиращ джаз.


Освен майсторски джаз импровизатор, американският китарист и трикратен Грами носител Джон Скофийлд покрива целия стилов спектър на китарата в джаза и е сред най-значимите китаристи от 80-те години насам. Забележителният пианист и певец – Джон Клиъри, е силно повлиян от нюорлеанския фънк и R&B и днес той е сред водещите имена на нюорлеанската музикална култура.


** Билетите са за една фестивална вечер и включват двата концерта на съответната дата**


Петият Пловдив Джаз Фест ще се проведе от 31 октомври до 02 ноември.


Тазгодишното издание е и акцент от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.


Организатор на Пловдив Джаз Фест е Блу Ем.