Зареждане...

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

 

Любимата на всички опера "Кармен" на 22. Ноември на сцената на Държавна опера - Русе 
с участието на великолепните Саня Анастасия /Кармен/, Михаил Шешаберидзе /Дон Хозе/, Диана Букур /Микаела/, Александър Крунев /Ескамилио/, Яни Николов и Георги Димитров /Ремендадо и Данкайро/, Йоланта Николаева и Даниела Караиванова /Мерседес и Фраскита/, Пламен Бейков /Цунига/, Стоян Стоянджов /Моралес/.
Диригент на спектакъла е Юрий Илинов!
Режисьор Кристиян Михайлеску
Сценография Валентин Топенчаров
Хормайстор Стелияна Димитрова
Концертмайстор Румен Какамъков
Оркестър, хор и балет на Държавна опера - Русе
Детски хор от Детска опера - Русе и НУИ "Проф. Веселин Стоянов" с хормайстор Свилен Димитров

 

Сръбското мецосопрано Саня Анастасия, ще пее Кармен в едноименната опера на Жорж Бизе. Тя е учила в Университета за музика и изпълнителски изкуства в Грац и Виена, Австрия. Тя е печелила награди на няколко международни певчески конкурса като „Музикална младеж“ в Белград, „Енрико Карузо“ в Милано, „Винченцо Белини“ в Калтанисета, Италия, „Замъкът Райнсберг“, Германия. През 2005 г. Саня получава магистърска степен и става артист на свободна практика. Продължава обучението си при проф. д-р Теодоре Корези и Бренда Робъртс. В периода 2011-2013 г. Саня Анастасия е член на Държавния театър в Майнц, където пее Лукреция в „Отвличането на Лукреция“ от Бритън, Улрика в „Бал с маски“ от Верди, Месалина в „Големият ужас“ от Лигети, Клитемнестра в „Електра“ от Р. Щраус, Електрес в „Принц Хомбургски“ от Хенце (запис на CD и радиопредаване на живо) и Олга в „Евгений Онегин“ от Чайковски. Последните ѝ значими ангажименти включват Улрика в оперите в Базел, Берн и Магдебург, Фенена в „Набуко“ (с Пласидо Доминго), Флора в „Травиата“, Гертуда в „Ромео и Жулиета“, Амнерис, Улрика и Кармен на Арена ди Верона, Юдит в „Замъкът на херцог Синята брада“ (немска версия) и Магьосницата в „Дидона и Еней“ в Бремерхафенския театър, Ларина в „Евгений Онегин“ в Държавния театър в Саарбрюкен, както и Амнерис на Оперния фестивал в Гарс ам Камп, Австрия и на фестивала „Ла перла“ в Пфефикон, Швейцария, и Кармен на Фестивала на открито в Аспендос. Последното ѝ успешно участие в постановката на „Аида“ на театър „Кочия“ в Новара през 2016 г. е записана за Classica TV, Италия. Други нейни гастроли са с Виенската Фолксопер, Кейптаунската опера, Брашовската опера, Операта в Кошице, Сараевския национален театър, Мариборския национален театър, Аахенския театър, Ерфуртския театър, Белградския национален театър, Държавните театри в Карслруе, Бремен, Майнц, театрите в Магдебург, Любек, Вюрцбург, Инсбрук, Пиза, Ливорно, Ровиго, Комо, Новара, театъра на Каталония, Залцбургския държавен театър, Пражката държавна опера, на турне в Япония с ансамбъла на Виенската опера, изпълнения в Сеулския център по изкуствата и в Пусан, Южна Корея. На концертния подиум Саня е работила с Белградския филхармоничен и радиооркестър, Словенския филхармоничен и радиооркестър, Сараевската филхармония, Бранденбургската филхармония, Московската филхармония, Кейптаунската филхармония и Оркестъра на фондация „Арена ди Верона“. Пяла е в Реквиема на Верди със симфоничния оркестър на Вюрцбургския театър и в операта в Лодз, Полша и е изнасяла концерти с „Верона Лирика“ във Филхармоничния театър във Верона, Италия. Текущите ѝ ангажименти са Улрика в „Бал с маски“ в Инсбрукския областен театър, Амнерис в „Аида“ в Тбилиси, Принцесата в „Адриана Лекуврьор“ в театъра в Карлсруе, Германия, и главната роля в „Кармен”.

 

Грузия, както и нейната съседка Армения, е страна на талантливи певци. През последните две десетилетия много млади и даровити певци от тази кавказка страна шестват по световните сцени. Сред тях е и тенорът от Тбилиси Михаил Шешаберидзе. След като се дипломира във вокалния факултет на консерваторията в родния си град, той продължава обучението си в Академията, носеща имената на прочутата оперна двойка от 50-те и 60- те години, Рената Тебалди и Марио дел Монако в Пезаро, родния град на великия Росини. После специализира в Рим при голямата педагожка Маестра Джанфранка Орсини. От 2011 започна успешната кариера на Михаил Шешаберидзе в родината на операта. Печели конкурса за млади певци в град Павиа, след което получава покани за гастроли в Триест и Матера. 
През 2012 подготвя три главни роли от опери на Джакомо Пучини: Пинкертон в „Мадам Бътерфлай” Пучини, Марио Каварадоси от „Тоска” и Роберто във „Вилите”, с които обикаля италианските театри, като междувременно спечелва и певчески конкурс в Милано. Изнася редица концерти в различни градове на Италия и Европа.