Класично и романтично  - Билети

BG Klaschno - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Уважаема публика,

Симфоничният оркестър на Българското национално радио се присъединява към инициативата на водещи оркестри, сред които и Берлинската филхармония, Берлинското радио, Лондонски филхармоничен оркестър, Оркестърът на Френското радио, Симфоничният оркестър „Джузепе Верди“ в Милано, Кралският Концертгебау оркестър в Амстердам и много други.

Следващият ни концерт на 11 март посвещаваме на паметта на жертвите от трагичните събития в Украйна. За съжаление, музиката не може да спре войната, но и безразличието няма да помогне да я разберем. Програмата на вечерта в зала „България“ се променя. Главният диригент на оркестъра маестро Марк Кадин разказва: „Трагедията, която се разгръща сега в Украйна, вече донесе немислими човешки жертви и страдания. Виждаме ужасяващи кадри с разрушени градове и села. В един от тях, малкия украински град Тростянец, е повреден паметник от 18 век, имението на князете Галицини. В него често е гостувал Пьотр Илич Чайковски и именно там той написва своето първо симфонично произведение – увертюра „Буря“. Ще я изпълним заедно с още една творба „Тиха музика“ на големия украински композитор от Киев и наш съвременник Валентин Силвестров. Мир, спокойствие и тишина са ни необходими на всички, но преди всичко на жителите на Украйна."

Първата част на концерта ще премине без промени – ще прозвучи Концерт за цигулка и оркестър на английския композитор Уилям Уолтън със солист Лия Петрова.

Програма:

Уилям Уолтън - Концерт за цигулка и оркестър

П.И. Чайковски - Увертюра "Буря"

Валентин Силвестров - "Тиха музика"

Солист Лия Петрова

Диригент Марк Кадин