Кристиан Мандеал и Евгени Божанов  - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Най-успешният румънски диригент Кристиан Мандеал и виртуозът на пианото Евгени Божанов с общо концерт в зала „България“


 


 


            На 15 февруари в Зала България двама виртуозни музиканти ще представят две забележителни произведения за оркестър и пиано - Концерт No 5 “Императорски” от Бетовен и „Фантастична симфония“ от Хектор Берлиоз. Събитието е организирано от Софийска филхармония и един от специалните акценти в програмата й в първата половина на 2018 г.


           


               Любимият ученик на Херберт фон Караян Кристиан Мандеал  е признат за най-успешния румънски диригент в наши дни. Работил е с редица от водещите световни оркестри: Лондонския симфоничен оркестър, Лондонската филхармония, Кралската филхармония, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Симфоничния оркестър на  Бирмингам, Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул, Чешката филхармония, Пражкия симфоничен оркестър, Филхармонията на Сао Пауло, Хелзинки, Монте Карло, Копенхаген, Москва, Варшава, София, Белград, Загреб и Токио и мн. др.


               Поводът за национална гордост, пианистът Евгени Божанов стартира кариерата си с няколко международни награди от големи конкурси като “Святослав Рихтер” в Москва, “Кралица Елизабет” в Брюксел, “Ван Клайбърн” във Форт Уърт, Тексас и “Фредерик Шопен” във Варшава. Божанов свири с водещи европейски оркестри, сред които Белгийския национален оркестър, Кралската филхармония на Ливърпул, Оркестърът на RAI, Филхармония Артуро Тосканини и Оркестъра на Санта Чечилия в Рим. Като солист прави серия от рецитали в рамките на Клавирния фестивал в Лил, Фестивала La Roque d’Anthéron, Летния фестивал в Бад Кисинген, Serate Musicali в Милано, Schubertiade във Вилабертран, Фландърския фестивал в Гент, Фестивала Бреша-Бергамо. Свири и в зали като Musikverein, Сънтори Хол, залата на Берлинската филхармония. През 2018 г. Евгени Божанов ще се завърне в Роял Фестивал Хол в Лондон с Оркестър Филхармония. Предстоят му рецитали в Япония и Европа.


               Програмата във вечерта на  15 февруари е без компромис, включва два от най-великите концерти за пиано и оркестър на всички времена. Концерт за пиано No 5, известен като "Императорски", вероятно е последния концерт, написан от Бетовен в периода 1809 - 1811г във Виена. По това време той е бил почти глух. Произведението е посветена на ерцхерцог Рудолф – покровител и ученик на композитора. “Фантастична симфония” е сред най-популярните произведения на  един от най-ярките майстори на симфоничната музика Хетор Берлиоз. Във „Фантастична симфония“ авторът търси обогатяването на формата и достигането на нови хармонични звучности, а блестящите нововъведения в оркестрацията на композитора романтик, допринасят за нейната висока художествена стойност.