BG Lebed - Билети

Лебедово езеро от П. И. Чайковски  - Билети

Детайли за събитието

Балетът на Държавна опера-Стара Загора гостува в Пловдив с „Лебедово езеро”

На 16 февруари, четвъртък, от 19:00 часа Балетът на Държавна опера-Стара Загора ще представи спектакъла на балета „Лебедово езеро“ от П. И.

Чайковски на сцената на Дома на културата „Борис Христов” в Пловдив.

Гостуването в Пловдив е броени дни след завръщането на балетната трупа от голямо и изключително успешно турне в Германия и Нидерландия със спектаклите на балетите „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката”.

В главните роли пловдивската публика ще види примабалерината на Държавна опера-Стара Загора Анелия Димитрова в ролята на Одета /Оделия, принц Зигфрид е младият и много талантлив Демян Решетняк от Украйна, Ротбарт ще бъде великолепният Ивайло Янев, а в ролята на Шута ще танцува виртуозният Томоки Ишиго от Япония. В Па де троа зрителите ще имат възможността да аплодират Харука Суга, Богдана Сергеева и най-новия премиер солист на трупата – изключителния Хорхе Барани. В „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора и деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора.

Първото голямо класическо балетно заглавие, към което смело посегна и постави с новосформираната многонационална трупа Силвия Томова, бе балетът на балетите „Лебедово езеро”от П. И. Чайквски. Премиерата се състоя на 23 май 2017 г. - за първи път в над 90 годишната история на Старозагорската опера. Тогава „изгря звездата” на примабалерината Анелия Димитрова в ролята на Одета/Одилия. Оттогава всеки спектакъл на „Лебедово езеро“ е неповторим и демонстрира възхода на балетната трупа.

В ролите на Одета/Одилия и принц Зигфрид през годините са гостували звездните солисти на Софийската опера и балет Марта Петкова и Емил Йорданов, както и солистите на Мариинския театър, Санкт Петербург Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин. С „Лебедово езеро“ се откри и балетния сезон 2019/2020 на 15 октомври 2019 г. с участието на премиер солиста на Виенския щатсбалет Денис Черевичко /като принц Зигфрид/ и Анелия Димитрова в ролята на Одета/Одилия. С „Лебедово езеро” Балетът на Старозагорската опера стъпи за първи път на престижната сцена на театъра в Бон, Германия през 2021 година, повтори успеха си на същата сцена през декември 2022 година и го умножи многократно в различни градове на Германия и Нидерландия /декември 2022 - януари 2023г./.

Примабалерината, педагог и хореограф, настоящ ръководител на многонационалната балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора Силвия Томова поставя „Лебедово езеро“ на базата на класическата версия на Лев Иванов и Мариус Петипа. Художник на декора е Иван Токаджиев, костюмите са на Денис Иванов.

„Лебедово езеро“ на Старозагорската опера няма за цел да повтори онова, което почитателят на класическия балет гледа вече 140 години.

Творческият екип се стреми да изследва въздействието, което има върху зрителя това произведение, за да успее да „облече” спектакъла с внушенията и усещанията на своя вътрешен свят и така да превърне познатия балетен шедьовър в едно ново, модерно представление, решено с всички актуални средства на съвременната сценография и сценична техника и възможности. В спектакъла на „Лебедово езеро“ декорът и костюмите допълват и подчертават режисьорската концепция и са отражение на експресията, която цели конкретно внушение на публиката. Главното оръжие е визията, защото именно тя попада първа в обсега на зрителското внимание и именно тя налага и диктува настроението и носи „въздуха”, който диша публиката.