LURA - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

"Над тези оживени, силни темпове, Лура продължава да изразява мълчаливите сълзи на древните песни, тайните на батук и бунтарската молитва, която тя носи в сърцето си".

 

Мария де Лурдес Асуншао Пиня е родена в Лисабон, но корените й са от малката островна държава Кабо Верде, която е бивша португалска колония. Музиката на Лура е базирана именно на островните традиции и стиловете морна, фунана и батуке, но е повлияна и от африканската музика като цяло, както и от модерния западен саунд, най-вече ар-енд-би.

През 1996 година записва своя първи авторски албум и до днес има вече шест заглавия в личната си дискография. „Herança“ е последният от тях, а през 2007 година участва в знаменития филм „Фадо“, където изпълнява и песента си „Morna“.

Herança (Heritage) перфектно следва естествената прогресия на дискографията на Лура след Di Korpu ku Alma (2004), M'Bem di Fora (2006) и Eclipse (2009), както и най-доброто от (2010), с Cesaria Evora на "Moda Bô".

Албумът изследва най-възвишените, свещени аспекти на батуката и фунана, тъй като Лура носи своята специална универсалност с тези традиционни Капо-верде ритми.

Нищо не е останало случайно в този албум. Избраните му предмети и думи са перфектно отражение на историята на популярната музика в архипелага. Лура разглежда три класически теми от кабо-вердската традиция. Приемайки и изразявайки наследството на една цяла нация, тя продължава да развива и усъвършенства изкуството си.

Лура пристига у нас по покана на Inside Out Events, а всички, които искат да се докоснат до нейната музика ще могат да го направят в Sofia Live Club на 11.05.2018г.