Зареждане...

Дата на събитието

Детайли за събитието

МАРИО ХОСЕН & ВИЕНСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР

Концертът под надслов „Антични арии и танци“, замислен като пролетен анонс на ММФ „Варненско лято“ е с програма от елегантна селекция творби на Франческо Джеминиани, Йозеф Хайдн, Оторино Респиги, Едвард Григ, Николо Паганини и Волфганг Амадеус Моцарт.

Гастролът на емблематичния, достолепен, позициониран като класа в класиката Виенски камерен оркестър /Wiener KammerOrchester/ е първият гала концерт и предвестник на варненското музикално лято за 2019-та година. Диригент и солист на тази откриваща концертната година проява е виртуозният цигулар Mарио Хосен, художествен директор на предстоящото фестивално издание.

Световно известният Виенския камерен оркестър е основан в далечната 1946г. Отличава се със заразяваща страст, емоция и брилянтна техника, позициониран с най-висок ранг като своеобразен еталон в света на класическата музика. Всички  концертни изяви на Виенския камерен оркестър са незабравимо преживяване. В най-знаковите зали на австрийската столица - Мюзикферайн и Концертхаус, оркестърът регулярно изнася концерти и подържа собствен цикъл. Успоредно с това ежегодно участва на най-големите фестивали за класическа музика в Европа, САЩ, Япония и Южна Америка.

С очарователната си харизма солистът и диригент ще бъде изтъкнатият цигулар Марио Хосен. Обичайно той е разпознаван с топло и завладяващо сценично присъствие, с което печели безапелационно своята слава по света. Високата техничност и индивидуална чувствена изразност на маестрото дават основание на ценителите да го наричат „Българският Паганини“, на когото Марио Хосен посвещава своите търсения и интереси от ранна детска възраст, а днес е един от най-добрите интерпретатори и експерти на  ненадминатия италиански гений. Като главен редактор на творчеството му заедно с  издателство „Doblinger“ във Виена, ведно с наследниците на легендарния Паганини и Института в Генуа, Марио Хосен престижно и след обективна селекция е удостоен с честта да запише премиерно неизпълняваните до сега последни осем творби на Паганини, създадени преди 180 години, издадени в два компакт диска. Огромният проект по отпечатването на оригиналните партитури вече е на етап да издаде поредния том 3-ти от „Произведения за цигулка и оркестър“. В резултат на всичко това, избирането на Марио Хосен измежду най-големите цигулкови витруози е истински голяма чест както за България, така и за световната музика. Самият Маестро Хосен емоционално споделя: сбъдва се една Божия награда за това мое посвещение към Паганини, а именно – точно аз да бъда последният, който да изсвири негови произведения, незаписвани до днес.

ВИЕНСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР и  Марио Хосен гостуват по покана на Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“.

Събитието АНТИЧНИ АРИИ И ТАНЦИ на МАРИО ХОСЕН & ВИЕНСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР се оргатизира със съдействието на Фестивален и конгресен център- Варна, mOdus/бутиков хотел мОдус Варна, moreto.net/Сайтът на Варна, Радио Варна, Радио 1, Stalker/График дизайн студио, София Франс Ауто/Официален вносител на Пежо за България и AGBU/Общоарменски благотворителен съюз Парекордзаган/.