MIHALY DRESCH & MIKLOS LUKAC  - Билети

Balassi Institute & Alarma Punk Jazz:

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Спомняте ли си концерта на Лайко Феликс от май 2014г.? Е, сътрудничеството между Института „Балаши” (Будапеща) и Alarma Punk Jazz продължава с концерт на един от музикантите, повлияли най-много на Лайко Феликс в началото на 90-те, а именно – саксофониста Михай Дреш (създател на легендарния „Дреш Квартет”), заедно с един от най-големите цимбалисти в унгарския джаз – Миклош Лукач.


 


Пионер на унгарския фрий-джаз, стъпил здраво и във фолклорните традиции на своята страна, Михай Дреш е жива легенда на съвременната авангардна сцена в Европа. В студийни и сценични колаборации Дреш е свирил заедно с музиканти като Арчи Шеп (двамата имат съвместен албум – Hungarian Bebop от 2002г.), Хамид Дрейк, Михай Борбей, Ива Битова, Лешек Можджер и Калман Балог. Лайко Феликс участва в албумите му Zeng A Lélek (The Sounds Of Soul) от 1993г. и Ritka Madár ‎(Rare Bird) от 2009г. Специфичният стил на Дреш – на границата между фрий-джаза и унгарския фолклор – е изключително разпознаваем и му отрежда място сред най-оригиналните европейски саксофонисти на XX и XXI век. Самият той е страстен почитател и на българската фолклорна музика.


http://dreschquartet.hu


 


Миклош Лукач, който също е една от водещите стихии в „Дреш Квартет”, като Дреш е новатор в своята област, превеждайки традиционната унгарска музика за цимбал на езика на джаза. В творческата си биография има дуо-албум с другия голям унгарски цимбалист на нашето време – Калман Балог, съвместен албум с холандското instant composing (pool) трио Braam / De Joode / Vatcher, както и съвместни проекти с музиканти от ранга на Чарлз Лойд, Арчи Шеп, Ури Кейн, Стив Колман и Чико Фрийман. Свирил е като солист с Оркестъра на ВВС, Хамбургската филхармония и Варшавската филхармония. Създател е и на триото Cimbiózis. Участва като гост и в редица знаменателни албуми като Gipsy Composium на Eclectic Gipsy Band, Tau на Золтан Лантош, в новия албум на Давид Йенгибарян Mariage, както и в най-новия диск на Чарлз Лойд Wild Man Dance.


http://www.mikloslukacs.com/index.php/en


 


Концертът в Първо студио на БНР на 10 ноември се организира от Института „Балаши”-Будапеща (с инциатор Ласло Бедеч, унгарския лектор на СУ "Св. Климент Охридски) и фестивала Alarma Punk Jazz на програма "Христо Ботев", а билетите ще бъдат на символична цена от 8 лв (предварително) и 10 лв (на входа на радиото преди концерта).


 


ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:


https://www.facebook.com/alarmafest


https://www.facebook.com/events/972965839431353


http://www.balassiintezet.hu/en


http://bnr.bg


http://binar.bg/player/punk-jazz


 


YOUTUBE:


https://www.youtube.com/watch?v=MwkNijaN5Vc


https://www.youtube.com/watch?t=75&v=4jdpjAhu5OA


https://www.youtube.com/watch?v=2KFdnIjjIJA


https://www.youtube.com/watch?v=g_Nju_6PgUA