МОЦАРТОВИ ПРАЗНИЦИ – ПРАВЕЦ 2016  - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

XII Международен музикален фестивал „Моцартови празници” Правец 2016


 


Международният музикален фестивал „Моцартови празници” ще се проведе за дванадесети път от 16 до 20 август 2016 година в Правец. В рамките на пет фестивални дни и вечери ще бъдат представени оперни, симфонични, танцови и джаз концерти и спектакли с участието на утвърдени имена от световните музикални сцени, млади оперни таланти от различни страни, камерни класически и джаз формации, оркестъра на БНР, оркестъра и балета на Русенската опера, оркестъра и хора на Старозагорската опера. Зрителите-гости на фестивала ще проследят събитията на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт, в зала „Правец” на хотела, в залата на читалище „Заря 1895”, на площада пред Община Правец, на открития басейн в хотелския комплекс.


Организаторите посвещават тазгодишното издание на фестивала на 260-та годишнина от рождението на своя патрон Волфганг Амадеус Моцарт. По традиция във фестивалната програма ще бъдат включени и годишнини, които световната общественост отбелязва през 2016 година – 400 години от смъртта на гениите на словото Уилям Шекспир и Мигел Сервантес, както и 200 години от първото представяне на операта „Севилският бръснар” от Росини. Атрактивни и впечатляващи концерти, нетрадиционно представяне на класиката, най-доброто от света на операта, програми за деца и възрастни, джаз за всички, музика, танц и поезия, танцът и музиката в спорта и още много приятни изненади и неочаквани провокации за многобройните почитатели на фестивала  предстоят в Моцартовите дни през месец август в Правец.


ММФ „Моцартови празници” в Правец ще бъде открит на 16 август с впечатляващ симфоничен концерт с творби на Моцарт на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт. Концерт за три пиана и оркестър от В. А. Моцарт е изборът на артистичния директор на фестивала Христина Ангелакова за официалното откриване тази година. Концертът ще бъде изпълнен от Диан Чобанов, Георги Черкин и Виктория Василенко и оркестъра на БНР. Диригент Диан Чобанов. В програмата са включени още увертюра от операта „Отвличане от сарая” и Симфония № 36 /Линцска/ от Моцарт.


 


Във втория фестивален ден, от 17.00 часа предстои истинска водна феерия край басейна на открито в комплекса на хотела – „Кварто квартет” ще изпълни музика на живо, а своя "Български огнен воден ритуал - Водосвет" ще представи във водата Спортен клуб "Левски Спартак 2000" по синхронно плуване. От 20.30 часа на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт ще бъде представен за първи път оперно-танцовия спектакъл на операта „Севилският бръснар” от Росини на Русенската опера – специално подготвен за фестивала. Режисьор Боян Иванов, хореография Ангелина Гаврилова.


 


Третият ден от програмата на фестивала е посветена на джаза в класиката. Под мотото „Всичко е джаз”  фоайето пред  зала „Тера” ще бъде специалното място за ценители от всички възрасти. Сутрешно матине ще предложи джаз образователна програма за деца и възрастни. Вечерта ще завърши на сцената на Езерото с  изпълнение на Военния Биг бенд – Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев.


 


Четвъртият ден - 19 август, предлага програма за децата, която ще бъде представена в залата на читалище „Заря 1895” от 11.00 часа. Гостува Държавния куклен театър-Варна със своя спектакъл „Алегро виваче или когато куклите танцуват”. След обяд – от 17.00 часа предстои плавен преход към темите за любовта и виното в оперните произведения – началото е с „Вино, поезия, дегустация и голяма доза любов” в зала  „Правец“ на хотел Риу Правец Ризорт, а от 20.30 часа – на сцената на езерото, ще бъде представен един пленителен концерт с избрани хорове, арии, дуети, ансамбли – наздравици от опери и оперети. Участват хор и оркестър на Държавна опера-Русе, диригент Хосе Луиз Гомес /Испания/.


 


За финал на фестивала е запазен един от най-ярките спектакли от  националния оперен афиш, избран от организаторите – операта „Лучия ди Ламермур” от  Доницети на Старозагорската опера. Спектакълът ще бъде представен на площада пред Община Правец на 20 август от 20.30 часа с участието на съзвездие от млади оперни изпълнители, хора и оркестъра на Старозагорската опера. Ще дирижира аржентинският диригент Марио де Росе.


 


Годишнините на Уилям Шекспир и Мигел Сервантес ще бъдат отбелязани с две специални програми – на 17 и на 20 август, от 11.00 часа в зала „Правец“ на хотел Риу Правец Ризорт.  В танц, поезия и музика ще оживеят вечните теми за любовта с откъси от драмите и сонетите на Шекспир, ще бъдат изпълнени песни по сонетите на Шекспир, фрагменти от балета „Ромео и Жулиета“ по музика на Чайковски. Програмата, посветена на Сервантес поставя във фокуса знаменития идалго Дон Кихот - по Унамуно в изкуството на Николай Майсторов , ще прозвучат  фрагменти от операта „Дон Кихот”, от мюзикъла „Човекът от Ламанча” и ще бъдат изпълнени испански танци от балета „Дон Кихот”.


 


Изложба със снимки „Моцартови празници - фестивален живот” на фотографа Виктор Викторов ще украсят през целия период на фестивалните дни и вечери фоайетата на хотел Риу Правец Ризорт. Ретроспективният поглед на фотографа ще ни върне към последните впечатляващи издания, които изцяло промениха визията и мащабите на ММФ „Моцартови празници” в Правец.


 


 


Организатор:


Сдружение "МОЦАРТОВИ ПРАЗНИЦИ ПРАВЕЦ 04"


ЕИК: 131424966