motifff200 - Билети ©

Мотив: Лебедова песен

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Мотив: Лебедова песен


2 декември 2019


19:30ч.


OBORISHTE 5


 


Изпълнителите:


 


Алек Аведисян, баритон


Венета Нейнска, пиано


 


Концертът:


 


Откъде произлиза терминът „Лебедова песен“? По всяка вероятност от последния цикъл с песни на Франц Шуберт, който… всъщност не e цикъл. Става въпрос за колекция от 14 произведения по текстове на трима немски поети - Лудвиг Релщаб, Хайнрих Хайне и Йохан Габриел Зайдл, която издателят Тобиас Хаслингер пубикува след смъртта на композитора и кръщава Schwanengesang. Вероятно Хаслингер е желаел да привлече вниманието върху новото си издание като се опита да убеди публиката, че това е последното произведение, което Шуберт оставя на този свят. Тези детайли, обаче, вълнуват повече музиковедите, отколкото любителите на художествената песен, които ще бъдат запленени от изключителното майсторство на баритона Алек Аведисян, солист в операта в Инсбрук, Австрия и безапелационен победител в множество вокални конкурси. Съпровождан от пианистката Венета Нейнска, Алек ще преведе публиката през прочутите шубертови мелодии с тяхната прочувствена красота и емоционално многообразие.


 


 


Артистите:


 


По време на следването си в Музикалната академия в родния си град София, която завършва с магистърска степен, българският баритон Алек Аведисян вече е носител на награди в няколко певчески конкурса. Той получава първите награди на Международния конкурс на Шуберт в Русе, конкурса за песни на Хайдн в София, Международния конкурс за песен „Панчо Владигеров“ и отново първа награда на Международния оперен конкурс „Елена Николай“.


 


Александрина Милчева участва съществено във формирането на неговото професионално развитие. По-късно Алек Аведисян работи също и с италианския бас Роберто Скандиуци.


 


Като член на Centre National d´Artistes Lyriques Marseille (CNIPAL), той участва в редица майсторски класове с известните артисти Сона Газарян, Анна Томова-Синтова, Том Краузе, както и с Кири те Канава и Федерика фон Щаде в академията „Сър Джордж Солти“.


 


Във Франция той се представя в редица концерти с арии на френски, руски и немски опери в къщите на Тулуза, Марсилия, Тулон и Авиньон.


Дебютира в концерт на Festival de Radio France в Монпелие.


 


Той формира глас-пиано дует с една от изтъкнатите български пианистки Руйка Чаракчиева и заедно изпълняват на множество рецитали на важните музикални фестивали в България. Те имат няколко записа за Българското национално радио.


 


В операта Алек Аведисян за първи път е чут в България с ролите на Доктор Малатеста („Дон Паскуале“) и Белкоре („Любовен елексир“).


Гостува в Монпелие като Монтано („Отело“ с диригент Лоурънс Фостър), Фиорело („Севилският бръснар“) в Тулуза и Брест с Ансамбъл Матеус под палката на Жан-Кристоф Спинози и като Шонар (LA BOHEME) в Сент-Етиен.


 


Алек Аведисян се радва на голям успех като Белкоре в „Любовен елексир“, постановка на Вера Немирова в Софийската опера и балет.


 


Той пее ролята на граф Алмавива на Летния оперен фестивал в Райнсберг през 2012 г. в нова продукция на „Сватбата на Фигаро“ в постановка на Марко Артуро Марели и дирижирана от Майкъл Хелмрат.


 


Сезон 2013-2014 г. е белязан с спечелването на трета награда на Международния оперен конкурс в Сполето, Италия, където дебютира в ролята на Дон Алфонсо в „Така правят всички“ от В. А. Моцарт.


 


Алек Аведисян печели наградата за най-добър млад изпълнител „Кристална лира” 2013 на Съюза на българските музиканти и танцьори.


 


През същия сезон е дебютът му в ролята на Леско в „Манон“ от Масне в операта в Малмьо, Швеция с режисьор Рено Дусе и диригент Лейф Сегерстам.


 


Алек Аведисян се появява успешно в ролята на Дандини в „Пепеляшка“ от Росини в Софийската опера и балет през март 2014 г.


 


През сезон 2014 на Театро Лирико Спериментале в Сполето, Алек Аведисян изпълнява „Хубавата мелничарка“ от Шуберт с пианиста Франческо Масими с голям успех.


 


През сезон 2015-2016 г. участва на Mix Festival Cortona в ролята на Дандини в „Пепеляшка“ с Оркестъра на Тоскана. Дебютира в ролята на Папагено във „Вълшебната флейта“ от В.А . Моцарт на музикалния фестивал „Моцартови празници“ в Правец, България. През септември 2015 г. Алек Аведисян гостува на Teatro Lirico Sperimentale в оперната Коледна вечер на композитора Андреа Чера и продукция на Ричи / Форте.


 


Сред ангажиментите му са ролите на Дандини с Оркестъра на Тоскана във Флоренция в Teatro Verdi през февруари 2016 г. и Евгений Онегин в новата продукция на Софийската опера и балет през април 2016г.


 


През сезон 2016-2017 г. Алек Аведисян се присъединява към ансамбъла на Тиролски държавен театър в град Инсбрук, Австрия.


 


 


 Богатството на клавирните тембри, родени от пръстите на Венета Нейнска и безмерната й любов към музиката, превръщат всяка нейна изява в празник на майстрорството и финеса. Тя завършва Националното музикално училище в класа на Любов Шишева. След това заминава в САЩ и получава бакалаварска степен в класа на световно известния пианист Джон Пери в Южнокалифорнийския университет.


Пълна стипендия и възможността да учи с Джоан Хавил я отвеждат в Лондон и Училището за музика и театър „Гилдхол”, където завършва магистратура. Междувременно участва в майсторските класове на Имоджен Купър, Алексей Наседкин, Джером Лоуентал и Доминик Мерле. Днес е и артистичен директор на Модо България.


 


Програма:


 


Франц Шуберт (1797-1828)


Schwanengesang


 


I. Liebesbotschaft


II. Kriegers Ahnung


III. Frühlingssehnsucht


IV. Ständchen


V. Aufenthalt


VI. In der Ferne


VII. Abschied


VIII. Der Atlas


IX.Ihr Bild


X. Das Fischermädchen
XI. Die Stadt
XII. Am Meer
XIII.
Der Doppelgänger
XIV. Die Taubenpost

Галерия за събитието