Мотив: Магдалена

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Мотив: Магдалена


25 януари 2020


19:30ч.


OBORISHTE 5


 


Изпълнителите:


 


Магдалена Филипчак, цигулка (Полша)


Джесика Ксилина Осбърн, пиано (САЩ)


 


Концертът:


 


Полската виртуозна цигуларка Магдалена Филипчак ще представи еклектична програма с шедьоври за цигулка и пиано заедно със сценичната си партньорка, американската пианистка Джесика Ксилина Осбърн, броени седмици преди дебюта им в Карнеги Хол, Ню Йорк.


 


Магдалена Филипчак, получател на престижната стипендия на CUNY Graduate Center в Ню Йорк, е концертирала във Великобритания (Wigmore Hall, Barbican Hall), Европа (Het Concergebouw), както и в САЩ (Carnegie Hall), Канада и Южна Америка. Тя е участвала на различни музикални фестивали като Proms, фестивал City of London, Edinburgh Fringe.


 


Победител е в множество конкурси, включително „Młoda Polska“ от Министерството на културата на Полша. Филипчак учи цигулка с Даниел Филипс и Доналд Вайлеръстейн в CUNY. Завършила е училището „Гилдхол“ в Лондон. Дебютният й компактен диск е определен от престижното издание THE STRAD като "...блестящ... изкусителен... завладяващ... призрачно нереален".


 


Артистите:


 


Полската цигуларка Магдалена Филипчак е концертирала във Великобритания (включително Wigmore Hall, Barbican Hall, St Martin in the Field, St. John's Smith Square), Европа (Het Concertgebouw, Tallinn Filharmonic, Cracow Philharmonic, Baltic Philharmonic), както и в САЩ (Карнеги Хол), Канада и Южна Америка. Магдалена е получател на CUNY Graduate Center Fellowship, където изучава цигулка с Даниел Филипс и Доналд Уайлеръстейн, както и пеене с Робърт Уайт и е кандидат за Докторска степен в изпълнителските изкуства.


 


Сред последните й достижения са първа награда на Международния конкурс за концерти с оркестър в САЩ, Златна награда на Международния музикален конкурс в Манхатън 2018, както й присъединяването й като артист към Manhattan Concert Artists Agency и Сребърна награда на Международния музикален конкурс Berliner 2018. Като млад създател на култура, както и за своите многобройни успехи в конкурси, тя е наградена със стипендия „Млада Полша“ от полското Министерство на културата. Магдалена е записвала за телевизионни предавания и радиостанции, включително BBC Radio 3, Dutch Radio 4, Chicago WFMT. Свирила е с изпълнители като Питър Франкъл, Клайв Грийнсмит, Гилбърт Калиш, лондонското Моцарт трио, Никълъс Ман, Чарлз Неидич, Роджър Тапинг, Вивиан и Доналд Вайлерстейн.


Престижното издание THE STRAD определя дебютния диск на Магдалена "Essence of Violin" като "...блестящ... изкусителен... завладяващ... призрачно нереален". Магдалена е участвала и в три компактдиска с камерна музика от композитори от втората виенска школа за лейбъла Etcetera, записани в Banff Arts Center. С Royal Northern Sinfonia тя записва сола за „Songs to the North Sky“ от композитора, награден с „Грами“, Тим Гарланд. Последно тя записва още един диск с Тим Гарланд - "Уокър Уокър", както и два диска с музика на Питър Грегсън - “Quartets: One” и “Quartets: Two”.


 


Магдалена завършва училището Гилдхол, където учи цигулка при Кшищоф Смиетана, както и класическо пеене с Джон Евънс. Магдалена преподава в Градския университет в Лондон, консерваторията Trinity Laban и е провеждала майсторски класове в Бразилия, YAP на Yellow Barn и като част от резиденциите на Perlman Music Program. Преподава цигулка и камерна музика в Музикалното училище на Aaron Copland (Queens College) в Ню Йорк.


 


www.magdalenafilipczak.com


 


Определена от вестник Washington Post като пианистка „с освежаваща мекота и поетична нотка“ след дебюта си с Националния симфоничен оркестър, Джесика Ксилина Осбърн е една от най-интензивно изразителните и страстни артисти на своето поколение. Тя се смята за един от най-търсените партньори като акомпанятор и е свирила с някои от най-добрите музиканти в света, включително Тимоти Еди, Хилари Хан и Ани Кавафиян. Свирила е в САЩ, Европа и Азия и се е изявявала в рецитали на много от най-известните места в света, включително Carnegie Hall, Lincoln Center, Kennedy Center, Musée du Louvre в Париж и Seoul Arts Center.


 


Телевизионните й и радио изяви включват изпълнения за PBS на живо от Линкълн Център, предаването на Общественото радио на Минесота - Prairie Home Companion, Performance Today, представянето на младите артисти на McGraw Hill в Ню Йорк по WQXR и WGMS във Вашингтон, D.C. Г-жа Осбърн е лауреат на множество международни конкурси по пиано, като сред наградите й са първо място в международния конкурс Барток-Кабалевски-Прокофиев и първо място в конкурса Ямаха на Националното разделение на Националното сдружение на музикалните учители. Тя е отличена и с наградата на публиката на конкурса на Айма Хог в Хюстън.


 


В своята солова кариера г-жа Осборн предприема амбициозни проекти, които отразяват креативността й в програмирането с цел да доведе рядко изпълняваните творби до широката аудитория. Нейният самостоятелен рецитален проект за 2019 г. „Истории без думи“, включващ музика, която разказва история, съпоставя любими на публиката с малко известни бисери както от съвременни, така и от по-стари композитори. Освен това, пианистката е посветена във включването на музика, написана от жени, в своите рецитални програми.


 


Г-жа Осборн има дипломи за соло пиано от Университета в Индиана и Университета Райс, както и докторат по музикални изкуства, специалност пиано от Университета Йейл. В момента тя заема длъжността гостуващ асистент по пиано в държавния университет „Сам Хюстън“.


 


www.xylinapiano.com


 


 


Програма:


 


Витолд Лютославски (1913-1994)


Subito (1992)


 


Морис Равел (1875-1937)


Соната за цигулка №2


 


Бенджамин Бритън (1913-1976)


Reveille, 1937 A.


 


Сен-Санс / Изаи


Каприз във форма на валс


 


Арнолд Шонберг (1873-1951)


Фантазия за цигулка и пиано, оп 47


 


Франц Шуберт (1797-1828)


Фантазия в до мажор, D. 934