Зареждане...

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

"НАБУКО"

 опера от Джузепе Верди

 Диригент Димитър Косев 


Режисьор - Георги Симеонов

Костюми - Марио Де Карло

Хормайстор Стелияна Димитрова - Хернани

Концертмайстор - Анна Фурнаджиева


Набуко – Венцеслав Анастасов
Измаел – Петър Костов
Закария – Юлиан Константинов
Абигаил – Йоана Железчева
Фенена – Петя Цонева
Върховен жрец на Баал – Едуин Кей
Абдало – Иван Пенчев
Анна – Теодора Чукурска

 

Началото на четирийсетте години на XIX в.  в Италия. Тъкмо са започнали археологическите разкопки на древния асирийски град Ниневия.  От забравата и древния прах изплуват разкази за забравените вавилонски митове.  Европейците започват да проявяват интерес  към историята и археологията, досега заключени между дебелите стени на университетите и библиотеките.  Името на Навуходоносор II – цар на Вавилон и либретото за него, написано  от младия поет Темистокле Солера, прави силно впечатление на младия 28-годишен Джузепе Верди. В него са преплетени моменти от старите асирийски митове с Библейските  притчи за тираничния цар и това разпалва фантазията на композитора. До този момент той е претърпял неуспех с предишните си две опери и се залавя, донякъде с неохота, с написването на музиката към красивия текст. Когато започва работата по премиерата на новата творба на Верди, в  миланския оперен театър Ла Скала цари оживление. Целият състав –от техническия персонал до солистите, са в трескаво напрежение. Обсъждат и коментират всеки готов фрагмент. Премиерата е на 9 март 1842 г. и  преминава с грандиозен успех, а самият Джузепе Верди е обявен за гениален композитор. Миланската общественост не спира да говори за успеха на операта Навуходоносор, за грандиозните масови сцени, конфликтите между силните характери на героите, емоционално пресъздадените молитви, пророчества, и проклятия.  „Набуко” е реалното прозрение на композитора за същността и естетиката на личния му стил. От този момент младият и неуспешен Джузепе Верди се превръща в един от най-великите оперни композитори.

        Знаете ли,че:

Името Набуко  (италианската версия на Навуходоносор) се появява, като заглавие на Вердиевата опера през 1844 г. на представление на остров Корфу.

По време на репетициите за премиерата се заражда любовта между Верди и изпълнителката на ролята на Абигаил – Джозефина Стрепони. Нежният роман между красавицата и Маестрото продължил десет години и накрая завършил с венчило. Така двамата сложили край на  клюките по свой адрес  и неодобрението на обществото към незаконната им връзка.

Хорът на евреите „Va pensiero” добива такава популярност, че се превръща във втори национален химн на Италия, а след приключването на Втората световна война с него се открива новия сезон на Ла Скала в Милано. Многохилядната тълпа, събрала се на погребението на великия Маестро на 27 януари 1901 г., изпраща тленните му  останки, пеейки красивата музика от този великолепен хоров номер, изразявайки благодарността и преклонението си пред гения на великия италианец.

„Va pensiero” е вдъхновил и много кинорежисьори с дълбочината и всеобхватността на чувствата, пресъздадени в него. Дарио Ардженто подчертава чрез музиката от този хор ужаса и безизходността в някои сцени от филма си „Инферно”. Франсис Форд Копола също включва Хорът на евреите в третата част на „Кръстника”.